Floraliën 2016 / Flower Power in Museum voor Schone Kunsten

Het Museum voor Schone Kunsten in Gent wordt tijdens de Floraliën van 21 april tot 1 mei 2016 de locatie voor ‘Flower Power’: een zinneprikkelende versmelting tussen kunst en de kracht en schoonheid van de natuur.

In het MSK wordt de verbinding gemaakt tussen kunst en bloemen, tussen verleden en heden. Bloemisten en bloemenkunstenaars laten zich inspireren door de MSK-collectie van bloemenstillevens op doek.


 

2015-JM copy

Gustave Van de Woestyne (1881-1947) – Balkon met cineraria’s, 1929

 

 

1953-O copy

Adelheid Dietrich (1827-1891) – Stilleven met bloemen en vruchten, 1862

 

1930-C copy

Frans Ykens (1601-1692) – Bloemenkrans als omlijsting van De Heilige Familie

 

In het grote museumforum brengt bloemenkunstenaar Frederiek Van Pamel bloemenstillevens van de 17de tot de 20ste eeuw uit de MSK-collectie tot leven op een feestelijk aangeklede pronktafel.

 

VanPaemel_Flowertime15-Gaston-Batistini-11

 

Tegelijk brengen vier actuele kunstenaars hun plantaardige creaties in de zalen:

Gerda Steiner en Jörg Lenzlinger bouwen een grandioze organische installatie die de bezoekers uitnodigt om weg te dromen bij een denkbeeldige wereld. In de centrale hemicyclus van het MSK laat dit kunstenaarsduo een installatie groeien met materiaal dat ze in Gent verzamelen (via een oproep op social media van het MSK aan de Gentenaars) en met materiaal uit hun eigen collectie (delen van planten, kunstmatige planten, curiositeiten).

 

Nationalpark-B-ndner-Kunstmuseum-Chur-2013-Gerda-Steiner-J-rg-Lenzlinger

Root-treatement-2-Museum-Tel-Aviv-2004-Gerda-Steiner-J-rg-Lenzlinger

Brainforest-Kanazawa-Japan-21st.-Century-Museum-2004-Gerda-Steiner-J-rg-Lenzlinger

 

Simryn Gill (Singapore, 1959/ woont en werkt in Australië) toont hoe planten papier worden en papier weer plantaardig wordt. In 2014 schonk Simryn Gill de grootse tekening Let Go, Lets Go aan het MSK. De 12 panelen behoorden tot haar installatie in het Australisch Paviljoen tijdens de 55ste Biënnale van Venetië en worden nu voor het eerst getoond aan het Gentse publiek.

 

-c-Simryn-Gill

 

Gert Robijns brengt tussen de historische grandeur van de museumcollectie een feeërieke presentatie van dwarrelende rozenblaadjes.

 

www.floralien.be