Ondanks hitte, toch Open Tuinen in Beernem

Droogte of niet, de tuin Boereweg in Beernem wordt voorbereid op een Opentuindag, nu zondag 15 juli. Er wordt op veel opkomst gerekend. De opbrengst is namelijk nodig voor onderzoek naar epilepsie aan UZ-Gent.

Aan afgelasten van de Opentuindag omwille van droogte denken tuinjournalist Marc Verachtert en Rita Vesschemoet uit Beernem niet. Hun tuin, Boereweg, heeft dan wel -net als alle andere te lijden van droogte-, maar een mulchlaag in de borders en een goede organische bemesting voor het gazon voorkwam het ergste leed. De meest gevoelige planten konden bovendien en gelukkig voorzien worden van een nodig natje, met dank aan twee vergeten regenwaterputten. Rita herinnerde zich de juiste locatie uit de tijd dat haar grootouders nog op deze plek woonden.


Vandaag ziet de tuin er heel anders uit dan toen. Het is een strak geheel van hagen die toch overzicht en doorzicht laten en prikkelen tot ontdekken van terrassen, borders, moes- en fruittuin, zelfs een dierenweide waarin het hangbuikzwijn Filip zich -al dan niet in het gezelschap van enkele schapen- de koning te rijk voelt. De tuin is u wellicht bekend. Marc rapporteert namelijk over eigen tuinervaringen in magazines als Nest, Fence (het vroegere Hobbytuin), Ik ga bouwen en de moestuinrubriek in de weekendbijlage van Het Nieuwsblad. Verder ziet u hem ook aan het werk in onder andere Groentips op Eclips-TV.

 

Vier tuinen op rij

In de directe buurt kan je op zondag 15 juli nog drie andere tuinen bezoeken, die hun opbrengsten doneren aan een goed doel: Oostveld, de tuin van tuinarchitect Chris Ghyselen, (Tinhoutstraat 36, Oostveld – Artsen zonder Grenzen), ‘Katrien’s tuin’ (Katrien De Schuyter, Vliegend Paard 23, Oedelem – vzw Kinderopvang Vliegend Paard) en ‘t Groot Kerkegoed’ (Thijs Tanghe en Célien Bulcke, Halvemaanstraat 8, Beernem – MUG-heli Brugge). De inkom is telkens 2,50 euro. In de Boereweg en bij Chris Ghyselen is er verkoop van een hapje en een drankje. De vier tuinen liggen op comfortabele fietsafstand bij elkaar!

Meer info over de vier Opentuinen op www.open-tuinen.be.