Belgisch wijnkasteel laureaat van Victoires des Paysages

De nieuwe biologische tuin van het Château de Minière in Ingrandes-de-Touraine in de Loirestreek is laureaat in de vermaarde wedstrijd Victoires des Paysages. Het kasteel is sinds 2010 eigendom van het Belgische koppel Kathleen Van den Berghe en Sigurd Mareels.

 


De Victoires des Paysages is een wedstrijd die om de twee jaar wordt georganiseerd door de Franse beroepsorganisatie voor de tuinsector Val’Hor om gemeenten, bedrijven en particulieren te bekronen voor de aanleg van een tuin of park, waarbij ze een beroep deden op een professioneel ontwerper en tuinondernemer.
Dit jaar werden er 36 projecten bekroond, waaronder de nieuwe biologische tuin van het Château de Minière, een wijnkasteel uit de 17de eeuw in de Loirestreek.

Château de Minière

Sinds 2010 zijn de Belgen Kathleen Van den Berghe en Sigurd Mareels de trotse eigenaars van het Château de Minière in Ingrandes-de-Touraine, niet zo ver van Tours, in het hartje van de kastelenroute aan de Loire. De familie is sinds de overname in 2010 nauwgezet bezig met het renoveren en verder ontwikkelen van het domein met 15 hectaren biologische wijngaard langs de oevers van de Loire. Hiervan zijn er meer dan 6 ha aangeplant met wijnstokken van gemiddeld meer dan 55 jaar oud én er is zelfs 1 ha met wijnstokken van meer dan 100 jaar.  De wijngaarden liggen verspreid over het volledige grondgebied van de Bourgeuilappellatie. Alle wijnen zijn 100% Cabernet Franc, geïntroduceerd door de monniken van de nabijgelegen abdij in de XIe eeuw, en de druiven worden manueel geoogst.

De voorbije 6 jaar werd het kasteel – waar u ook kunt logeren – compleet gerenoveerd met respect en inachtname van het erfgoed. De nieuwe biologische tuin rond het kasteel, in harmonie met de wijngaarden, werd ontworpen door het Agence Talpa uit Saumur.