Nieuw Annie MG Schmidt Park

Feddes/Olthof landschapsarchitecten hebben het nieuwe Annie MG Schmidt Park in de Nederlandse gemeente Lansingerland ontworpen. Het park is vernoemd naar de bekende schrijfster, die een aantal jaren in Berkel en Rodenrijs woonde.
De 60 ha grote zone wordt aan de ene zijde begrensd door de cultuurhistorische Landscheidingsdijk en aan de andere zijde door de zware infrastructuurbundel van de Hogesnelheidslijn en de busbaan Rotterdam-Zoetermeer. Het park heeft een langgerekte smalle vorm. Het is ruim 3,5 kilometer lang en gemiddeld slechts 200 meter breed. Om ervoor te zorgen dat het park breder lijkt dan het feitelijk is, is over bijna de hele lengte aan de kant van Hogesnelheidslijn een groene parkwal gemaakt met een hoogte van 3 tot 5 meter. Daardoor zijn de hogesnelheidstrein en de bussen op de ZoRo-busbaan vanuit het park niet zichtbaar en lijkt de horizon achter de wal leeg en ruim te zijn. De hoogte van de parkwal sluit aan op de hoogte van de viaducten over de HSL-baan. Daardoor kunnen de fietspaden vanaf de viaducten over de parkwal geleidelijk naar beneden lopen.

anniemgschmidt3Het reliëf van de parkwal is zo vormgegeven dat er afwisselende wandelpaden overheen lopen, zitplekken ontstaan en sportvoorzieningen op liggen, zoals bijvoorbeeld een mountainbikeroute en de ligweide van het zwembad. Op de wal worden groepen bomen aangeplant met opvallende kleuren: groepen berken met witte stammen, Japanse kersen die in het voorjaar uitbundig roze bloeien of Amerikaanse eiken die in het najaar prachtig rood kleuren.


anniemgschmidt4

anniemgschmidt5

Langs het Landscheidingsdijkje bestaat het park uit ruime parkweiden. Dit zijn grasvelden met boomgroepen en voorzieningen voor sport en spel. De parkweiden zorgen voor beschutte vrije ruimten. Zij kunnen worden gebruikt als manifestatieveld of voor sport en spel.

Het centrale parkdeel ligt dicht bij de dorpscentra van Berkel en Rodenrijs en van Bergschenhoek. Dit deel heeft het karakter van een veelzijdig stadspark met een menging van voorzieningen: het zwembad, een evenemententerrein, het Lionsbos, een skatepark en een ontmoetingsplek met een kunstmuur met tekeningen van Fiep Westendorp, uit de verhalen van Annie M.G. Schmidt.

Diverse fiets- en wandelpaden leggen verbindingen in het park, zowel in de lengte- als dwarsrichting.

anniemgschmidt6

Het hele park moet in het derde kwartaal van 2015 volledig zijn ingericht.

Feddes/Olthof landschapsarchitecten