Nazaten van de Anne Frankboom beschikbaar

In augustus 2010 bezweek in de tuin van het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam de kastanjeboom waar Anne Frank in haar dagboek over schrijft. Vrijwilligers van de stichtingen Elementree en Wereldboom verzamelden de kastanjes, die nu zijn uitgegroeid tot flinke bomen.

In een samenwerking met Van den Berk Boomkwekerijen uit Sint-Oedenrode worden deze Anne Frankbomen vanaf dit voorjaar aangeboden. Een aantal scholen in binnen- en buitenland heeft – om de nagedachtenis aan Anne Frank levend te houden – al bomen besteld en geplant. Naar verwachting zullen ook verzamelaars van bomen, arboreta en instellingen zich als belangstellenden melden.
Van iedere geleverde boom gaat een bedrag naar de ideële stichtingen Elementree en Wereldboom. De bomen worden geleverd met een certificaat van echtheid.


‘Het Achterhuis’ 
Anne Frank zat met haar familie van 1942 tot 1944 ondergedoken in het achterhuis van de Prinsengracht 263 in Amsterdam. Met liefde schrijft ze in ‘Het Achterhuis’, haar dagboek waarvan wereldwijd miljoenen exemplaren zijn verkocht, drie keer over de paardenkastanje in de tuin waarop ze uitkeek.  Het is een witte paardenkastanje die haar hoop op een betere toekomst symboliseert.
De eerste keer is op 23 februari 1944: ‘Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken’.
Daarna schrijft ze over de boom op 18 april: ‘April is inderdaad schitterend, niet te warm en niet te koud met zo nu en dan een regenbuitje. Onze kastanje is al tamelijk groen, hier en daar zie je zelfs al kleine kaarsjes’.
De laatste keer was op 13 mei 1944. ‘Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar’.