Londen / Heropening Garden Museum

Het Garden Museum in Londen heropent op 22 mei de deuren, na een grondige renovatie en uitbreiding die anderhalf jaar heeft geduurd.

Het Garden Museum in en rond de kerk of St Mary in Londen  is een van de belangrijkste musea ter wereld dat exclusief gewijd is aan de geschiedenis van de tuin en het tuinontwerp.


Aan de oorsprong van het Garden Museum ligt ene mevrouw Rosemary Nicholson. Zij startte goed twintig jaar geleden een eenvrouwscampagne toen ze hoorde dat de vervallen kerk van St-Mary-at-Lambeth, ooit de zetel van de aartsbisschop van Londen, zou worden gesloopt. Zij vatte het plan op om er een museum over de geschiedenis van de tuin in te richten ter nagedachtenis aan vader en zoon Tradescant, twee beroemde plantenjagers uit de 16de en 17de eeuw die op het kerkhof van Lambeth begraven liggen.

De kerk is intussen grondig gerestaureerd en uitgebreid. Hier wordt aan de hand van oude tuinmaterialen en van ondermeer foto’s en allerlei documenten de geschiedenis van een aantal beroemde Engelse tuinen en tuiniers wordt geschetst – zoals Gertrude Jekyll, Sackville-West en uiteraard de Tradescants.

 

Het vroegere kerkhof, waar nog altijd de graven van de Tradescants zijn en ook van de onfortuinlijke Captain Bligh van de Bounty, is ingericht als een 17de eeuwse tuin met planten die door de Tradescants werden ontdekt of ingevoerd in Engeland of die er in die periode groeiden.

 

 

De bekende Britse tuinontwerper Dan Pearson heeft op de vernieuwde binnenkoer een ‘tuin van Eden’ ontworpen met veel zeldzame planten die de plantenleifde van de Tradescants moet evoceren.

 

www.gardenmuseum.org.uk