Manifesta 12/ De planetaire tuin

Het internationale kunstenbiennale Manifesta 12, die van 16 juni tot 4 november 2018 doorgaat in de Siciliaanse stad Palermo, heeft als centraal thema gekozen voor ‘De Planetaire tuin’.

 


Het thema de ‘Planetary Garden. Cultivating Coexistence‘  is de neerslag van een eerdere analyse van de sociale, culturele, economische en geografische structuren van de stad Palermo, de Palermo Atlas, door het architectenbureau OMA. Daarin wordt een beeld geschetst van het verleden en het heden van Palermo, een stad op de kruising van drie continenten in het hart van de Middenlandse Zee.

Doorheen de geschiedenis is Palermo een laboratorium van diversiteit en kruisbestuiving tussen verschillende volkeren en culturen geweest. Dat is nog te zien in het straatbeeld, de architectuur, cultuur en bevolking van de stad.

Uitgangspunt voor de Planetaire tuin is een schilderij, Zicht op Palermo van Francesco Locajano uit 1875, waarop allemaal uitheemse planten te zien zijn. Olijfbomen uit Azië, eucalyptus uit Australië, cactusvijgen uit Mexico… Zelfs de citrusboom, hét symbool van Sicilië, werd meegebracht door de Arabieren.

Botanische tuin

Orto Botanico, de Botanische Tuin van Palermo, die in 1795 werd opgericht, is een belangrijke inpsiratiebron én een centrale locatie voor Manifesta 12. De ‘tuin’ als een symbool voor diversiteit, beweging en migratie, maar ook als de plaats waar alles opnieuw samenkomt en zich aanpast om samen te leven.