© Etesia

Machinewereld kijkt toekomst met vertrouwen tegemoet

De machinewereld evolueert razendsnel. Het lijkt pas gisteren dat we het hadden over de introductie van accugereedschap bij het professionele materiaal en inmiddels is de techniek zozeer gevorderd dat steeds hogere vermogens worden gehaald, zodat steeds meer van de werktuigen door ‘propere’, hernieuwbare energie kunnen worden aangedreven.


Maar hoe ver staat het echt? En wat mogen we verwachten? In dit artikel (voorafgaand aan het dossier ‘Machines’ in het Jaarboek 2021) vroegen we een woordvoerder van Fedagrim naar zijn verwachtingen voor de toekomst en nu polsten we bij een aantal fabrikanten hoe de nabije en de wat verdere toekomst er volgens hen in de praktijk zal uitzien. Zoals: klopt het dat het uitfaseren van de 2-takt machines steeds minder een heet hangijzer is en hoe ver staan we met het soort materiaal dat economisch verantwoord accu-aangedreven kan worden ingezet? Uiteraard op professioneel vlak.

Daarnaast staan we ook nog even stil bij wat de invloed van Covid-19 is en was op de wereld van de tuinmachines. Wat was precies de impact op de sector het voorbije jaar en wat mogen we verwachten tijdens het nieuwe jaar?

Overstap naar steeds zwaarder

Bekijken we de machines in de tuinsector over het algemeen, dan komt als grote beeld naar voor dat we het op professioneel vlak bij accu’s allang niet meer hebben over een simpele elektrische grasmachine of klein
handgereedschap. We stellen integendeel vast dat professionals meer en meer de overstap gemaakt hebben of maken naar zwaarder accuaangedreven materiaal, genre kettingzagen. Het echt zware materiaal – denk daarbij aan verreikers, kippers, tractors, de zwaardere bladblazers enzovoort – lijkt nog niet echt rijp voor dit verhaal; maar wat niet is, komt in de min of meer nabije toekomst zeker. Waarbij we meer dan in de marge moeten opmerken dat ook het door klassieke, fossiele brandstoffen aangedreven materiaal enorm is geëvolueerd. De verbranding is tegenwoordig niet enkel veel efficiënter, maar over het algemeen ook beduidend schoner, onder meer door het gebruik van nieuwere brandstoffen.

“Je kunt er niet naast kijken dat het accuverhaal zich blijft doorzetten. Elk jaar stellen we een stijging vast van de verkoop van deze machines en stilaan zijn er nu ook al wat professionele machines die uitgerust worden met een batterijpack”, vernemen we bij Eliet. “Dat neemt niet weg dat het aanbod nog eerder bescheiden is, maar het komt er ook aan in dit segment. Wijzelf zijn daar eveneens mee bezig en brengen in 2021 zelfs een hakselaar met accumotor op de markt, weliswaar voor particulier gebruik.”

“Dat neemt niet weg dat bedrijven zoals het onze afhangen van wat ‘motor’- of ‘accu’-fabrikanten op de markt brengen en momenteel is het aanbod van accu’s met een zwaarder vermogen nog zeer beperkt. Wel merken we dat verschillende bestaande fabrikanten van deze accu’s rond hun accu een heel tuingamma hebben opgebouwd, met, bijvoorbeeld, een haagschaar, gazontrimmer en grasmaaier. Dit ligt voor ons moeilijker omdat wij over een bestaand gamma beschikken, met verticuteerders en hakselaars, en bovendien in een kleiner marktsegment.”

“Het is gewoon een feit dat het accuverhaal steeds verder uitbreidt naar grotere professionele machines”, zegt men dan weer bij Etesia. “Het blijft wel voortdurend een uitdaging om machines te maken die voldoen aan de eisen van de gebruiker en om die tegen een faire prijs te kunnen aanbieden.” Husqvarna benadrukt dat men daar de overgang naar koolstofarme oplossingen stimuleert. Deze koolstofarme oplossingen komen er in elk aspect van de levenscyclus van de producten.

“Opgepast, uiteraard moet dit gebeuren op een manier die onze klanten ten goede komt en het spreekt vanzelf dat er meerwaarde moet geleverd worden op het vlak van omzet. Eén ding staat wel vast: de overgang die de wereld nodig heeft, is die naar een nul-koolstofeconomie.”

“Batterijtechnologie en robotica spelen hierbij een belangrijke rol. Door een sterkere samenwerking met onze leveranciers, een slankere productie en een slimmer productontwerp voorkomen we dat elk jaar honderdduizenden tonnen CO₂ in onze atmosfeer terechtkomen. Tegelijkertijd doen we ons best om de grootste uitdaging van onze tijd aan te gaan.”

In het Jaarboek 2021 van CG Concept Magazine: Machinewereld kijkt naar de toekomst. Accu-aangedreven machines worden steeds belangrijker.
© Husqvarna

Toekomst is elektrisch

In het Jaarboek 2021 van CG Concept Magazine: Machinewereld kijkt naar de toekomst. Accu-aangedreven machines worden steeds belangrijker.
© Knegt Quality Tractos

Wat we merken, is dat er links en rechts zwaarder materiaal dat door accu’s wordt aangedreven op de markt komt. Een voorbeeld daarvan vonden we bij het Nederlandse Knegt Quality Tractors, dat net een elektrische tractor lanceerde. Het gaat concreet om de Knegt 304G2e, met een werktijd van drie tot vijf uur, die met een snellader op twee uur tijd alweer tot 80 % geladen is. Deze 45 pk sterke tractor is voorzien van twee krachtige elektromotoren met KERS-systeem (Kinetic Energy Recovery System), lithiumaccu, vierwielaandrijving, stuurbekrachtiging en dubbel werkende hydrauliek en met een aftakas met twee snelheden. Het voordeel is net als bij de andere accu-aangedreven en elektrisch aangedreven machines dat het werk fluisterstil verloopt, zonder uitstoot van schadelijke stoffen.

Een ander voorbeeld van hoe het ook met accu zwaarder kan, vonden we onder meer bij EGO. Hier pakt men uit met het accuplatform EGO Power+, dat naar eigen zeggen het enige systeem met een 56 V accu is. In een apart artikel na dit dossier lees je hierover meer in detail.

The Times They Are A-Changin’

Een Belgische fabrikant van onder meer hakselaars en boomstronkfrezen, Jo Beau uit Brugge, werkt momenteel nog hoofdzakelijk met machines aangedreven door fossiele brandstoffen, maar ziet dat ‘The Times They Are A-Changin’’.

“Het batterijverhaal zal zeker nog verder evolueren”, stelt men hier. “Dat neemt niet weg dat fabrikanten van motoren inmiddels allerminst met hun vingers zitten te draaien achter gesloten deuren. Wij blijven alleszins geloven dat fossiele brandstoffen in de nabije toekomst nog een belangrijke rol zullen blijven spelen.”

In het Jaarboek 2021 van CG Concept Magazine: Machinewereld kijkt naar de toekomst. Accu-aangedreven machines worden steeds belangrijker.
© Jo Beau

Bij Firma Thomas, dat onder meer CNH verdeelt en Timberwolf, vonden we bij die laatste fabrikant een voorbeeld dat de woorden hierboven bevestigt. Timberwolf lanceerde immers een nieuwe serie 15 cm en 21 cm aanhangwagen- en rupsmachines, die uitgerust zijn met emissievriendelijke Stage V-motoren. Hierdoor komt men enerzijds tegemoet aan de veeleisende boomkwekerijsector, maar anderzijds speelt men ook in op hogere efficiëntie.

Lees verder?

Het volledige artikel over het accuverhaal en de toekomst voor de machinewereld lees je in het CG Concept Jaarboek 2021. Bestel nu & laat het gratis naar je thuis leveren!
Dit ontdek je nog in het artikel: ergonomie van machines, de verzoening van economie-ecologie, de trend naar vergroening bij zware machines, de invloed van de pandemie en zo verder.