Londen / Installatie van Christo in Hyde Park

Deze zomer installeert de wereldberoemde kunstenaar Christo een tijdelijke installatie, ‘The Mastaba’ op het Serpentine Lake in het Londense Hyde Park.
Het kunstenaarskoppel Christo en zijn overleden vrouw Jeanne-Claude kennen we vooral van hun ‘inpakkunst’. Zelf spreekt Christo van landschapskunst, waarbij het landschap zowel stedelijk als landelijk kan zijn. Met zijn werk wil hij mensen ‘met andere ogen’ laten kijken naar de omgeving.

Bekende ‘inpakwerken’ zijn onder meer de ingepakte Reichstag in Berlijn (1995), de Pont Neuf in Parijs (1985), The Wrapped Trees in Zwitserland (1999), The Umbrellas Japan – U.S.A. (1985), een project waarbij 1340 gele paraplus in Californië en 1760 blauwe paraplus in Japan werden geplaatst, de Surrounded Islands in Miami (1983), The Gates, Central Park in New York (2005) en de Floating Piers, Lago Iseo (2016).


Mastaba
De tijdelijke installatie in Hyde Park bestaat uit 7500 olievaten op een drijvend platform in de vorm van een reusachtige afgeknotte piramide van 30 op 40 m en 20 m hoog. De olievaten zijn rood, wit, blauw en paars geschilderd.
De Mastaba is een project dat Christo en Jean-Claude al in 1977 uitwerkten en dat oorspronkelijk zou gerealiseerd worden in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. In het oorspronkelijke opzet zou het een permanente installatie worden van 150 m hoog met meer dan 400.000 geel-oranje gekleurde olievaten. Maar tot nu toe werd dat project nog niet gerealiseerd.

 

De installatie in Hyde Park zal geopend worden op 18 juni en blijft ter plaatse tot 23 september.
Naar aanleiding van de installatie organiseert de vlakbijgelegen Serpentine Gallery een tentoonstelling met tekeningen, maquettes en foto’s van diverse projecten van Christo en Jean-Claude.

 

Christo / Photo: Wolfgang Volz

 

Christo, The Mastaba (Project for London, Hyde Park, Serpentine Lake), Collage, 2017, Pencil, wax crayon, enamel paint, colour photograph by Wolfgang Volz, technical data and tape on brown board 21.5 x 28 cm, Private collection, Switzerland

Photo: André Grossmann © 2017 Christo