Zuid-West-Vlaanderen / Festival van het landschap [VIDEO]

Van 25 maart tot en met 7 april organiseert Intercommunale Leiedal het Festival van het Landschap in de West-Vlaamse gemeenten Tiegem (Anzegem) en Sint-Denijs (Zwevegem).

Tijdens het ‘Festival van het Landschap’ word je op allerlei manieren ondergedompeld in het ‘Land van Streuvels’ in Tiegem en het ‘Land van Mortagne’ in Sint-Denijs. Verwacht een overweldigende mix van klanken, beelden en oorverdovende stiltes. Per fiets of te voet ontdek je trage wegen die je nooit eerder gebruikte. Leun achterover bij een film of een lezing. Of leer meer over het ontstaan, de geschiedenis, het gebruik en de toekomst van het landschap op onze doorlopende expo. Laat je kinderen met klei en wilgenhutten ravotten in het bos, proef van lokale lekkernijen, droom weg in een stiltepaviljoen of geniet van luisterverhalen op de fiets.


Schrijfwedstrijd
Het Tiegemse landschap heeft een grote invloed gehad op het werk van Stijn Streuvels. Vanuit zijn Lijsternest keek Streuvels uit over de velden. Naar aanleiding van het Festival van het Landschap organiseert Leiedal een grote schrijfwedstrijd voor zowel poëzie als proza, in samenwerking met het Lijsternest: Streuvelshuis en Schrijversresidentie. Kruip in de huid van Stijn Streuvels. Beeld je in dat jij zou mogen schrijven aan zijn bureau met het iconische raam dat uitkijkt op Tiegemberg. Welk verhaal of gedicht zou jij schrijven? Welke invloed zou het landschap dat Streuvels geïnspireerd heeft op jouw tekst hebben?

Uit alle inzendingen worden drie winnaars geselecteerd. Hun tekst of gedicht zal tentoongesteld worden op de expositie van het Festival van het Landschap, de winnaars krijgen een Stijn Streuvels-boekenpakket en mogen optreden in het voorprogramma van jonge schrijfsters Astrid Haerens en Anneleen Van Offel tijdens het Festival (zondag 31 maart 2019).

Wil je deelnemen aan deze wedstrijd? Bezorg maximaal drie gedichten of een verhaal van maximaal 1000 woorden via [email protected] of via www.azertyfactor.be. Inzenden kan tot en met vrijdag 8 maart 2019.

 

Contrei
Het Festival van het Landschap is een van de concrete acties in het kader van Contrei, de ‘ruimtelijke visie voor de regio van Leie en Schelde’ die onder impuls van de intercommunale Leiedal door lokale en bovenlokale besturen werd uitgewerkt. Deze regiovisie en bijhorend actieprogramma groeiden vanuit de behoefte om in Zuid-West-Vlaanderen gebiedsgericht en gezamenlijk de strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) uit te voeren. Een kwalitatief blauwgroen netwerk, versterken van kernen en stedelijk netwerk, en activeren van productieve landschappen zijn de krachtlijnen van deze ruimtelijke toekomstvisie.

Contrei werd recent door de Vlaamse regering erkend als strategisch project dat een bijdrage kan leveren aan een betere ruimtelijke kwaliteit in Zuid-West-Vlaanderen. Naast een subsidie van 300.000 euro wil minister Schauvliege samen met de regio, in de vorm van een interbestuurlijke samenwerkingsovereenkomst, dit sterk partnerschap verder ondersteunen om de gezamenlijke ambities te kunnen waarmaken.

Meer informatie over Contrei vindt u hier.