Nederland krijgt Nationaal Tuinenweekend

De Nederlandse Tuinenstichting en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed lanceren tijdens het weekend van 1 tot 3 juni 2018 het eerste Nationale Tuinenweekend, naar het model van het succesvolle Franse initiatief Rendez-vous aux jardins.

 


In Frankrijk is ‘Rendez-vous aux jardins’ al zestien jaar een succesvol evenement. Honderden privétuinen zetten dat weekend hun deuren open. In het kader van het Europees erfgoedjaar 2018, vindt Rendez-vous aux jardins ook plaats in Duitsland, Wallonië, Kroatië, Hongarije, Ierland, Estland, Litouwen en Slowakije.

Rendez-vous aux jardins|Tot ziens in de tuin
In Nederland bestonden al wel regionale tuinendagen, maar dit landelijke evenement is nieuw. De Nederlandse editie gaat van start op initiatief van de Nederlandse Tuinenstichting en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Partners die het initiatief steunen zijn het Gilde van Tuinbazen, Paleis het Loo, de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) en Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL).

Doel van Rendez-vous aux jardins|Tot ziens in de tuin is de ontmoeting en uitwisseling tussen bezoekers, ontwerpers en mensen die in de tuin werken. Deelnemende tuinen en parken variëren van een particuliere tuin tot een bekend (dieren)park als Artis, en van historisch tot modern. Alle deelnemers gebruiken dezelfde – in Frankrijk ontworpen – poster.

Nederlandse tuincultuur

Natascha Lensvelt van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: “In mijn werk spreek ik veel mensen die met liefde én professionaliteit werken aan de restauratie en het onderhoud van tuinen en parken. Het is prachtig dat het Nederlandse publiek straks kennis kan maken met deze betrokken mensen, en het resultaat van hun werk.” Carien van Boxtel van de Nederlandse Tuinenstichting vult aan: “Onder onze  donateurs zijn 335 tuineigenaren die geregeld hun tuin openstellen, er gepassioneerd over kunnen vertellen en die graag geïnteresseerde bezoekers ontvangen. De tuincultuur in Nederland kent een breed palet van de stadsmoestuin, historische tuinen, met creativiteit en zorg ontworpen moderne tuinen tot tuinen voor liefhebbers van wilde planten.”

De Nederlandse Tuinenstichting is voornemens om van Rendez-vous aux jardins|Tot ziens in de tuin een jaarlijks terugkerend evenement te maken.