Museumbos in Almere [VIDEO]

Het Museumbos in het Nederlandse Almere werd recent officieel geopend. Het Museumbos bestaat uit zeven boskamers met ieder een oppervlakte van een hectare. Ze vormen als het ware de natuurlijke zalen van een museum.

Elk perceel is door steeds andere ontwerpers en kunstenaars vormgegeven en vertelt een eigen verhaal over tijd, groeiprocessen en beleving van het bos. Ze dagen de bezoeker uit zich te verhouden tot de stad waar hij vandaan komt en de symbiose tussen cultuur en natuur te onderzoeken.


 

 

De wandelaar doorziet het spontane en onvoorspelbare van de natuur bij Zalm in blik en voelt de rol van de tijd bij Tempo en Bos der verandering. Hij gaat door de poort van In eenzaamheid en beleeft het oude boerenland bij Vlierbomenbloesembessenbos. Lopend door Labyrint neemt hij zichzelf onder de loep en door Berg te beklimmen wordt zijn verlangen naar uitzicht over de polder ingelost. Seizoen, jaar, dag en uur zijn allemaal even bepalend voor het beleven van deze, vrij toegankelijke, kunstwerken.

 

• Het labyrint van Titia Frieling & Els Scholtes vormt een wandelroute over een met 368 haagbeuken beplant dijkje in de vorm van de oudste labyrintvorm die in Europa is gevonden, gekrast in de uit 550 v. Chr afkomstige ‘Hollywoodstone’. De wandeling tot het midden duurt iets minder dan een half uur. Vanuit het centrum kan men teruglopen of het labyrint verlaten. Als het bladerdak gesloten is, zal de ondergroei verdwijnen.

• Het Vlierbomenbloesembessenbos van BastiaanVlierboom bestaat uit een boomgaard met verschillende grote vlierbomen en een plantage met vlierstruiken. In de boomgaard kan men heerlijk picnicken. De bloesem en de bessen van de bomen, maar ook van de struiken in de plantage, kan men vrij oogsten voor vlierproducten, zoals limonade en jam.

• Het Bos der Verandering van Ronald Buiting transformeert geleidelijk van kleur volgens een bepaald ontwerp. In de loop van 25 jaar verdwijnen de bestaande groene tinten volledig om plaats te maken voor rood gekleurde boom- en struiksoorten. Het resultaat is een vlammend rode hectare in het groene bos.

In Tempo van Boto van der Meulen wordt gedurende honderd jaar ieder jaar een lindeboom geplant. Steeds wordt onder deze boom een fles met een boodschap begraven. Na deze periode van honderd jaar wordt de oudste boom omgehakt en de fles geopend. Een cyclus kan beginnen.

• Bij Zalm in Blik van Ruud van den Bosch staan als markering op de vier hoeken vijf meter hoge eikenhouten palen. Binnen deze begrenzing wordt het bos overgelaten aan natuurlijke processen. Bezoekers kunnen rondom het perceel wandelen over een brede strook die van paal tot paal wordt vrij gehouden.

In Eenzaamheid van Birthe Leemeijer is een bos voor één persoon. Aan het eind van een steeds smaller wordend pad is de ingangspoort. De deur in deze poort kan aan de binnenkant worden afgesloten. Rondom het perceel is een strook ondoordringbare beplanting aangelegd zodat de bezoeker zeker weet dat hij de enige aanwezige is.

 

• De dertig meter hoge berg ‘Almere Boven’ is het sluitstuk van dit project. De plannen ervoor zijn ontwikkeld in overleg met de eigenaar en beheerder van de het gebied, Staatsbosbeheer en de Grondbank Nederland. Almere Boven zal letterlijk het hoogtepunt zijn van het Museumbos en is een permanent monument voor de ‘Peetvaders van Almere’ : medewerkers van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP)  en het Projektburo Almere, de bedenkers en ontwerpers van deze stad.

Boven op het monument wordt een kunstwerk geplaatst, ontworpen door de kunstenaars Gijs Frieling ( monument) en Sajoscha Talirz ( monumentale banken). Een spiraalvormig pad leidt naar dit kunstwerk, en naar de top van de berg. De beklimming biedt Almeerders en overige bezoekers een bijzondere ervaring in het samengaan van cultuur en natuur. Boven aangekomen ervaart men de kunstwerken, het omringende bos èn een unieke uitkijk over de stad.

 

 

www.museumbos.nl