LOLA Landscape ontwerpt Dome of Plants voor Kaapstad

Naar verwachting wordt dit jaar gestart met de door LOLA Landscape Architects ontworpen Dome of Plants in Kaapstad. Gedurende tien jaar gaat het bouwwerk van biologische materialen plaats bieden aan debatten, tentoonstellingen, evenementen en andere activiteiten.

Het initiatief voor de Dome of Plants komt van het Zuid-Afrikaanse designplatform Design Indaba, legt landschapsarchitect Peter Veenstra van LOLA uit. “De organisatie wilde iets doen op het plein naast het theater waar ieder jaar haar festival wordt gehouden. Kaapstad kent vele fijne plekken, maar Luthuli Plaza behoort daar zeker niet toe. Het waait er hard en de architectuur is er ontzettend dominant.”


Het Rotterdamse bureau ontwierp samen met Nomadic Resorts een koepel van bamboe en hout, met een halfopen wand van planten uit de Floraregio van de Kaap. Voor de bevloeiing zal gebruikt gemaakt worden van gezuiverd afvalwater van omliggende gebouwen.

De Dome of Plants wordt twintig meter breed en vijftien meter hoog. Binnen in de Dome komt er een ruimte van 175 m2 met een café en een podium waar allerlei culturele evenementen kunnen georganiseerd worden.