Limburg subsidieert ‘klimaatbomen’ in stadscentra

Limburgs gouverneur Herman Reynders wil duizenden bomen planten in de stedelijke centra in zijn provincie. Zijn idee krijgt de steun van alle politieke fracties in de deputatie. Het agentschap Limburg Sterk Merk (LSM) investeert 1 miljoen euro in het zogenaamde ‘Klimaatbomenproject’.

 


Het geld van LSM zal worden gebruikt om bomen te planten in de kernen van de 42 Limburgse steden en gemeenten. Volgens gouverneur Reynders is het een goede zaak voor Limburg: “Bomen kunnen een oplossing bieden tijdens hittegolven, want ze zorgen voor verkoeling en zuiveren de lucht”, zegt hij. Reynders benadrukt dat het project op stedelijke kernen mikt: “Het vergroten van bossen is ook een goede zet, maar we kiezen voor bomen in stedelijke kernen om de gezondheid en levenskwaliteit van mensen te verbeteren.”

Hoeveel subsidies de gemeentes exact krijgen, hangt af van het aantal inwoners. Er wordt verwacht dat de gemeenten zelf ook een evenredig bedrag investeren. “Het principe is: een euro voor een euro. We geven de gemeenten er drie à vier jaar de tijd voor, zodat ze die kost kunnen spreiden”, stelt Reynders.

Naast de gemeentebesturen roept de gouverneur ook bedrijven, organisaties en particulieren op om bomen te planten. Zo hoopt Reynders op termijn 100.000 nieuwe bomen in de stedelijke centra van de provincie te realiseren. “We hebben die oproep om bomen te planten eraan gekoppeld. Als we echt ons best doen, kunnen we er 100.000 halen”, besluit Reynders.

Bron: VILT