Lier / Woonpark op Oude Gasfabriek

Op de site van de Oude Gasfabriek aan de Lierse stadsrand komt een nieuw project van De Architecten NV. Het gaat om een brownfieldproject: stad en ontwikkelaar sloegen de handen in elkaar om een vervuilde site te saneren en een hedendaags woonproject te realiseren. Het complex sluit mooi aan op de vesten van Lier en ligt in een groene omgeving, op wandelafstand van het centrum van de stad.

Verdeeld over 4 gebouwen komen er 134 woonentiteiten. Een wandeldek verbindt de gebouwen en herbergt een bewonersparking. Er werden groendaken voorzien en fotovoltaïsche panelen geplaatst op het poortgebouw. Ook regenwater wordt gerecupereerd.


Het project en het terrein vormen architecturaal een coherent geheel, met hier en daar nuanceverschillen, afhankelijk van de exacte plek op het domein. Het nieuw aangelegde park werd ontworpen door het Nederlandse Landlab en gerealiseerd door Avantgarden.

Het ontwerp van de buitenruimte is er op gericht de bestaande kwaliteiten van de plek optimaal tot hun recht te laten komen. Het verwilderde perceel werd opgeruimd en opgeschoond: licht en lucht worden weer toegelaten, zichtlijnen met de Vesten en het landschap daarbuiten worden open gekapt en bijzondere bomen en boomgroepen vrij gezet. Rond de gebouwen op het dak van de parkeergarage komt een stedelijke verblijfsruimte: de Gasboulevard.

 

gasfabriek

gasfabriek2 gasfrabriek3