De Levende Tuin / Promotiecampagne voor de groene tuin [VIDEO]

Met de campagne ‘De Levende Tuin’ promoten diverse organisaties het gebruik van groene en levende tuinmaterialen, als tegenhanger van de stenige tuin.

Uit een recent tuinbelevingsonderzoek is gebleken, dat consumenten graag iets met duurzaamheid in hun tuin willen. Maar ze hebben geen idee van wat er allemaal zou kunnen. Om op die behoefte aan te haken, heeft VHG Vakgroep Hoveniers het concept van De Levende Tuin ontwikkeld. Dit concept helpt de hoveniers om op de wensen van de consument in te spelen en daarmee de leefomgeving verder te vergroenen.


De Levende Tuin is een concept ontwikkeld door Branchevereniging VHG voor het realiseren van tuinen (en andere buitenruimten) waarin de natuur te zien, voelen, horen, ruiken én proeven is. Door gebruik van groen en natuurlijke materialen ontstaat een prettige omgeving voor mens en dier. Bovendien biedt een levende tuin tal van voordelen: de groene omgeving vangt fijnstof en CO2  op en houdt regenwater langer vast. Daarnaast verhoogt zo’n tuin de waarde van de woning.

 

Promotiecampagne

Samen met partijen zoals NL Greenlabel, NVTL, Stadswerk, Vogelbescherming, Vlinderstichting, Tuinbranche Nederland en Netwerk Groene Bureau’s is VHG een promotiecampagne gestart om consumenten te informeren over hoe zij van hun tuin een levende tuin kunnen maken. Uitgangspunt is dat ieder individu kan bijdragen aan een gezonde en groene leefomgeving. Elke handeling telt, hoe klein ook.

Hiervoor is o.a. een website gelanceerd www.delevendetuin.nl en zijn diverse brochures beschikbaar.

 

De Levende Tuin

In het boekje Lang Leven(n) de Tuin, uitgegeven door VHG Vakgroep Hoveniers, worden de basisprincipes van een levende tuin toegelicht. Als vervolg hierop is voor professionele tuinaannemers een handboek ontwikkeld waarin ze praktische handvatten vindt voor het inrichten van een levende tuin.

U vindt er per thema (Water, Bodem, Dieren, Energie en Voedsel) informatie over bijbehorende producten en toepassingen. Doordat het handboek is voorzien van veel beeldmateriaal, bent u in staat om een levende tuin ook daadwerkelijk aan uw klanten te presenteren en te verkopen. Daarmee presenteert u zichzelf als adviseur met vakmanschap.

In combinatie met het handboek is er ook een korte film gemaakt gericht op consumenten en zijn enkele demofilmpjes voor opdrachtgevers ontwikkeld.

 

 

Modeltuin
In De Tuinen van Appeltern werd ook een modeltuin geopend volgens het VHG-concept ‘De Levende Tuin’. In de tuin komen alle aspecten van een levende tuin op een overzichtelijke en toegankelijke manier samen.

De modeltuin bestaat uit vijf themacirkels. Elke cirkel heeft zijn eigen thema: ‘goed voor kleine dieren’, ‘een tweede leven’ (over hergebruik van materiaal en planten), ‘proeven en ruiken’, ‘een langer leven’ (duurzaamheid) en ‘beter voor ons allemaal’ (duurzaamheid aspecten). Het ontwerp van de tuin is een coproductie van VHG Vakgroep Hoveniers en De Tuinen van Appeltern, mede ondersteund door het Productschap Tuinbouw.

 

Ontwerp_Modeltuin