Helvetia / Een weelderige bloemenberg als publieke kantoortuin

De weelderig beplante tuinen rond het hoofdkantoor van de Zwitserse verzekeringsmaatschappij Helvetia in Sankt Gallen fungeren als een publiek park en zijn dag en nacht vrij toegankelijk voor de buurtbewoners.

Alhoewel het om een private tuin gaat, functioneert hij tegelijk als een publiek park dat dagelijks wordt doorkruist door honderden studenten op weg naar de universiteit en door wandelaars uit de nabijgelegen woonwijk. Dat was van meet af aan ook de bedoeling van de ontwerper, de Zwitserse landschapsarchitect Günther Vogt, om op die manier de kantoorgebouwen te integreren in de omliggende wijk en te doen aansluiten bij het park van de universiteit.


 

Bloemenberg

Vogt vertrok voor zijn ontwerp van de 23.000 m2 grote tuin van de bestaande topografie van de site, een heuvel waarop enkele grote bomen stonden, en van de architectuur van de gebouwen: een constructie in donker staal op een betonnen sokkel, met grote glazen ramen waarin de omgeving honderdvoudig weerspiegeld wordt.

Rond en tussen de gebouwen plantte hij grote groepen vaste planten die als een veelkleurig tapijt het hele gebouw omsluiten. In totaal werden 193 soorten en cultivars gebruikt, allemaal sterke en stevige planten die enige concurrentie aankunnen. Ze werden zorgvuldig geselecteerd en in brede banden gecombineerd op kleur, hoogte, groei- en bloeiwijze en bloeitijdstip, zodat heel het jaar door een gevariëerd en kleurrijk beeld ontstaat.

In 2010 werd de tuin bekroond met de prestigieuze Schulthess-Gartenpreis van de Schweizer Heimatschutz, de belangrijkste Zwitserse erfgoedvereniging. Die prijs wordt elk jaar toegekend aan kwaliteitsvolle hedendaagse groenrealisaties die architecturaal vernieuwend en ecologisch vooruitstrevend zijn. De jury van de prijs loofde onder meer het feit dat “planten een belangrijke rol spelen in het ontwerp. Daarmee onderscheidt Vogt zich van heel wat hedendaagse landschapsarchitecten waarvan de ontwerpen vaak kaal en leeg zijn.” Verder merkte de jury fijntjes op dat de onderhoudskosten voor de bloemenrijke tuin na enkele jaren nauwelijks hoger liggen dan die van een netjes onderhouden gazon…

 

helvetia3 copy helvetia2 copy helvetia1 copy

Lees vervolg in CGConcept, 2015/4