Lichtkunstwerk GROW toont schoonheid landbouw [VIDEO]

Studio Roosegaarde heeft een nieuw lichtkunstwerk gepresenteerd dat is bedoeld als eerbetoon aan de schoonheid van landbouw en het belang van de agrarische sector. In een 20.000 vierkante meter groot veld met prei staan rode en blauwe lichtbundels op de planten, als een lichtgevend ‘droomlandschap’.

Het licht beschijnt de bladeren van de preiplanten in golven, wat de gekleurde lichtvlekjes laat dansen. De kleuren van de lichtbundels zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, zegt Daan Roosegaarde. Het is bekend dat licht bij bepaalde golflengten de groei van planten kan bevorderen en daarmee ook de behoefte aan pesticiden kan verminderen.


GROW is ontwikkeld door Studio Roosegaarde op basis van expertsessies met Wageningen University & Research, Springtij Forum en het World Economic Forum. Het is het eerste in een reeks droomlandschappen die Roosegaarde gaat ontwerpen op basis van combinaties tussen kunst en wetenschap, laat het Rotterdamse bureau weten.
GROW is onderdeel van het artist-in-residence-programma van de Rabobank. Het programma is gebaseerd op de overtuiging dat wetenschappers en kunstenaars van elkaar leren dankzij een open uitwisseling van ideeën – en zo op een positieve manier bijdragen aan de maatschappij. Bedoeling is dat GROW op tournee gaat langs de veertig landen waar de Rabobank actief is.