Koen Martens of Belgium celebrates during the Stihl Timbersports Benelux Championship in Kronenberg, Netherlands on September 02, 2018.

Belg Koen Martens beste Benelux houthakker op Stihl TIMBERSPORTS

De Belg Koen Martens bleek dit jaar uit het juiste hout gesneden om de Benelux titel te pakken. Hij mag zich voor het eerst Benelux kampioen houthakken noemen. Na zes zenuwslopende zaag- en bijldisciplines kwam hij als winnaar uit de bus tijdens het Stihl TIMBERSPORTS® Benelux kampioenschap 2018 in het Nederlandse Kronenburg.

In zes verschillende disciplines gingen 14 top houthakkers uit België, Nederland en Luxemburg de strijd met elkaar aan. Het doel: telkens de beste tijd neerzetten. Het succesrecept: een perfecte combinatie van kracht, uithoudingsvermogen en materiaalbeheersing. En het was de Belg Koen Martens die hier in slaagde en met de trofee naar huis ging. De kampioen wist voor het eerst alle disciplines met succes af te leggen en klopte zo de titelverdediger en Belg David Bergen. Nederlander Ben Terpstra vervolledigt de top drie.


David Bergen (left), Koen Martens both of Belgium and Ben Terpstra of the Netherlands celebrate on the podium after the Stihl Timbersports Benelux Championship in Kronenberg, Netherlands on September 02, 2018.

De Stihl TIMBERSPORTS® Series is een internationale wedstrijd in het sporthouthakken. De oorsprong van de competitie ligt in Canada, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland, waar lokale houthakkers wedstrijden organiseerden. Hiermee bepaalden ze wie de beste houthakker was in een aantal disciplines gerelateerd aan bosbouwwerkzaamheden. Vandaag nemen ‘s werelds beste atleten het tegen elkaar op in nationale en internationale wedstrijden; drie met de bijl en drie met de zaag. Springboard, Underhand Chop en Standing Block Chop zijn de klassieke bijldisciplines. Bij de Single Buck (handzaag), Stock Saw (standaard kettingzaag) en Hot Saw (80 pk sterke, getunede kettingzaag) proberen de deelnemers met de zaag de beste tijd neer te zetten.

Koen Martens of Belgium performs during the Stihl Timbersports Benelux Championship in Kronenberg, Netherlands on September 02, 2018.
Koen Martens of Belgium performs during the Stihl Timbersports Benelux Championship in Kronenberg, Netherlands on September 02, 2018.

Wereldkampioenschap

Naast de Benelux titel konden de sporters ook een plek veroveren voor de finale van het wereldkampioenschap in Liverpool. Deze plaatsen zijn weggelegd voor de Belgen Koen Martens, David Bergen, Maarten Cuvelier en Robin Cuvelier. Zij zullen België verdedigen in de teamcompetitie op vrijdag 19 en zaterdag 20 oktober in Liverpool. De Belg Koen Martens veroverde bovendien een voorlopige 3de plaats in de Europese ranking. Zo is hij mathematisch al zeker van een plaats bij de 7 beste Europese atleten die mogen deelnemen. Benieuwd wie er met de wereldtitel aan de haal gaat!

stihl.be