Leopoldskazerne in Gent geselecteerd voor World Architecture Festival Awards 2021

De shortlist van de World Architecture Festival Awards 2021 is zopas bekendgemaakt. Uit een recordaantal inschrijvingen haalde één Belgisch project de selectie: de Leopoldskazerne in Gent maakt kans op een award in de categorie ‘Civic – Future Projects’.

 


De Leopoldskazerne bij het Citadelpark in Gent, wordt de komende jaren omgebouwd tot een nieuwe groene stadswijk. De site zal onder andere het nieuwe Provinciehuis, een tachtigtal appartementen, een hotel en het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) en een nieuw stedelijk park huisvesten. Na een wedstrijdaanbesteding werd de opdracht toegekend aan een ontwerpteam van het Gentse 360 Architecten, B2Ai, het Britse Sergison Bates Architects, en Delva Landscape Architecture / Urbanism, en het consortium THV Leopold, een samenwerking tussen DMI Vastgoed, Matexi en Democo.

Waar de Leopoldskazerne tot nu toe een gesloten massief bouwblok was, ontoegankelijk voor de buurt en dat zich afkeerde van het nabijgelegen Citadelpark, is het de bedoeling van het ontwerpteam om de muren letterlijk open te breken en de site om te vormen tot een levendige stadsbuurt, waar wonen, werken en ontmoeting centraal staan. Het verharde Paradeplein in het hart van de site wordt omgevormd tot een groen buurtpark. De groene binnentuin sluit visueel aan bij het Citadelpark.

Het project werd in 2018 tijdens Publica – het jaarlijkse ontmoetingsevent voor openbare besturen en de privésector – bekroond met een bronzen Publica Award in de categorie ‘Stadsplanning en mobiliteit’.

In CGConcept 2019/2 verscheen een uitgebreide reportage over de transformatie van de Leopoldkazerne.

worldarchitecturefestival.com