Van Droom tot Tuin, promotie voor tuinaannemers

Vanaf zondag 26 september komt er een nieuw Vlaams tuinenprogramma op Plattelands-TV en Eclips. Ambitie is het werk van de tuinaannemer, zijn professioneel bezig zijn en door tuinaannemers gerealiseerde projecten in de kijker te zetten en zo nieuwe klanten voor u aan te trekken.

Op basis van marktonderzoek en gesterkt door de toegenomen belangstelling voor tuinen en tuingenieten, door het gedwongen thuis zijn/ Corona, wordt ingezet op de belangrijkste doelgroep voor deze eerste reeks van uitzendingen, nl. de 45-plussers. Zij hebben financiële ruimte om hun eigen leven, huis en tuin, in kwaliteit te verbeteren en willen meer dan vroeger (tuin-) genieten.


Presentatie van het programma en inhoudelijke uitwerking zijn in handen van Gil Claes en Marc Verachtert, die u nog kent van eerdere tuinprogramma’s. Marc is bovendien in groen Vlaanderen goed gekend van zijn groenpagina’s in kranten en artikels en bijdragen in groen-, bouw- en lifestylemagazines. Waar gespecialiseerde uitleg nodig is laten ze zich bijstaan door de tuinaannemer en door een specialist in een van de vele disciplines die bij het aanleggen van een tuin aan bod komen: van bodemonderzoek tot waterinfiltratie, van fytolicentie tot biodiversiteit, van plantenkeuze tot boomrevitalisatie, …

Tuinaannemer en tuin centraal

De tien programma’s worden week na week uitgezonden en dat door flink wat keren op beide zenders in een terugkerende lus. Elke aflevering zet een bepaald type tuin en concept in de kijker en laat de kijker kennismaken met werk in uitvoering, met bijzonderheden en die dankzij uw werk gaan voor de beste oplossingen en het waar maken van de thema’s. Omdat een werk in uitvoering niet laat zien wat het uiteindelijk wordt en nog niet echt de tuinsfeer toont incluis alle mogelijkheden tot tuinbezig zijn en -genieten, zoomt het tweede deel van het programma in op een tuin van enkele jaren oud. Lees: wordt een tuin in de kijker gezet die op zijn best is en datzelfde thema in zich heeft.

Omdat deze TV-tuinenreeks promotie maakt voor alle tuinaannemers bevat geen van de afleveringen persoonlijke reclame. Ook commerciële verwijzingen zijn uitgesloten. Dit programma wordt gerealiseerd in opdracht van VLAM en dus door en voor tuinaannemers.

 

Zondag 26 september tot zaterdag 2 oktober: Veelzijdige gezinstuin
Een jong gezin wil een veelzijdige tuin. Dankzij het creëren van ‘compartimenten’ ontstond in deze tuin een opdeling in enkele aparte ruimtes met elk een eigen functie, zonder dat de wanden of schermen te opvallend aanwezig zijn.

Zondag 3 tot zaterdag 9 oktober: ‘Eetbare tuin met wilde kantjes’
In een tuin horen niet alleen een gazon en sierheesters thuis. Een bloemengazon, een bloemenweide en struiken die bessen en vruchten dragen, geven de tuin meer kleur en laat plukken, snoepen en eten toe. Bovendien zijn ze extra attractief voor bijen, vlinders en vogels.

Zondag 10 tot zaterdag 16 oktober: ‘Nieuwe woonst, nieuwe tuin’
Heel wat iets oudere koppels kiezen voor een nieuwe woning … en bijhorende tuin. Helemaal volgens hun wensen ingericht en zeker onderhoudsvriendelijk. Anders gezegd: een tuin om vooral van te genieten. Een ‘makkelijk’ moestuintje hoort erbij.

Zondag 17 tot zaterdag 23 oktober: ‘Stadstuin in vakantiesfeer’
Je hoeft geen immense ruimte ter beschikking te hebben om er een echte ’vakantietuin’ te creëren. Dat kan met een zwembad of –vijver of met zuiderse beplanting, maar een sobere, rustgevende aankleding kan net zo goed voor die ontspannende sfeer zorgen.

Zondag 24 tot zaterdag 30 oktober: ‘Drie tuinen in één’
Bij de vernieuwing van een ruime stadstuin werd gekozen voor een combinatie van verschillende elementen. Naast een leeftuin met sfeervol terras kwam in het lagere deel van de tuin een aantrekkelijke zwemvijver. En bovendien kreeg ook een heuse daktuin met heel wat verschillende plantensoorten een plek.

Zondag 31 oktober tot zaterdag 6 november: ‘Bloemenrijkdom in de prairietuin’
Wie kiest voor een ’prairietuin’ kan genieten van een langdurige, uitbundige bloemenpracht, gecombineerd met rustgevende siergrassen. In deze tuin vinden ontelbare insecten en andere diertjes een veilige verblijfsplaats, de talrijke bijen op kop. En jong en oud genieten ten volle van de fraaie uitzichten en de vele verborgen hoekjes.

Zondag 7 tot zaterdag 13 november: ‘Stadstuin op maat van diverse leeftijden’
Een tuin moet makkelijk kunnen mee evolueren met zijn bewoners. En elke bewoner heeft wel zijn eigen wensen voor nu en later. De een wil in de eerste plaats alles heel duurzaam aanpakken met ruimte voor de wilde natuur, de ander kiest vooral voor een cleane, praktische ruimte met een strikt minimum aan onderhoud, waar je rustig van je lang verdiende vrije tijd kan genieten.

Zondag 14 tot zaterdag 20 november: ‘Tuin voor levensgenieters’
Als je als koppel samen met je zoon een dubbele woning bouwt, dan heb je natuurlijk veel plaats om de tuin van je dromen uit te werken. Leuke terrassen, een groot zwembad, een tuinhuis met overdekt terras met barbecue… en een pooltafel voor gezellige avonden.

Zondag 21 tot zaterdag 27 november: Tuin met aandacht voor klimaat’
Bij de aanleg van tuinen gaat tegenwoordig heel wat aandacht naar duurzaamheid. Het veranderende klimaat stelt immers heel wat nieuwe eisen. Wateropvang is daarbij zeker een van de belangrijkste elementen. Maar ook het planten van schaduwbomen wint nog aan belang door de stijgende temperaturen van de jongste jaren. Bomen zorgen immers als geen ander voor aangename afkoeling. Reden te meer om ook oude, statige bomen met de nodige zorgen te omringen.

Zondag 28 november tot zaterdag 4 december: ‘Daktuin à volonté’
Bij de aanleg van een daktuin kan je heel ver gaan. Getuige is de penthouse in een exclusief woonproject. Maar ook als je weinig ruimte ter beschikking hebt, kan je zonder problemen je dak met de nodige aangepaste, sfeervolle beplanting opvrolijken. Soms kan zelfs een moestuin…

Meer info over de uitzendmomenten vind je op de websites plattelandstv.be en eclipstv.be

Alle afleveringen zijn later te herbekijken op www.tuinaannemer.be