Plantentuin Meise krijgt culinaire belevingstuin

De ommuurde tuin aan de Oranjerie krijgt binnen de Plantentuin van Meise de invulling van een culinaire belevingstuin. De bezoeker krijgt er een goed beeld van wat we vroeger aten en wat er nu op ons bord komt. De nieuwe tuin zal begin 2020 opengaan.

De nieuwe tuin werd ontworpen door landschapsarchitect Arne Deruyter in samenwerking met studioMOTO en plantendeskundige Steven De Bruycker van Boomkwekerij Willaert.


Door het niveau centraal om hoog te brengen, vervalt de drempel tussen binnen en buiten. Door de natuurlijke helling te herstellen en alle bovenzijden van de kweekvakken op gelijk niveau uit te werken, ontstaan bakken die uit de helling komen. Ook ontstaat er daardoor een gravitaire afwatering die uitmondt in de verschillende waterbassins. Een afwisseling tussen strakke zones voor echte kweek met landschappelijke zones zorgt voor een boeiend beeld. Een nieuwe uitkijktoren zorgt, samen met de historische moerascypressen, voor verticaliteit. Zones voor bloemen in functie van vlinders en bijen, creëren massaal kleur. Verder komt er een buitenkeuken en twee serres die zullen dienen als leerplekken.

 

De ‘Groene Ark’

In 2021 komt er ook een nieuw serrecomplex. Dat zal de bestaande collectie- en kweekkassen vervangen. Sommige daarvan dateren al van de jaren dertig van de vorige eeuw en zijn dringend aan vervanging toe. Daarin worden de meest waardevolle levende plantencollecties van de Plantentuin bewaard. Een groot deel van die plantensoorten is in het wild met uitsterven bedreigd. Het nieuwe serrecomplex zal daarom de “Groene Ark” worden genoemd.

Het nieuwe serrecomplex van 10.000m² omvat verschillende kweekkassen voor plantensoorten uit tropisch, subtropisch, gematigd en koud klimaat en kweekkassen voor het opkweken van planten in functie van onderzoeksprojecten. Bezoekers zullen niet toegelaten worden in deze serres. Maar om een deel van de interessante collecties toch te kunnen ontsluiten naar het grote publiek, wordt in het hart van het kassencomplex een polyvalente ruimte (paviljoen) ingericht met inkijk in de omliggende serres. Door het nieuwe complex zacht in te passen in het romantisch landschapspark, wordt dit een ‘te ontdekken’ hoogtepunt. Spelend met hoogteverschil en binnen/buiten ontstaat een boeiend parcours.

Het nieuwe serrecomplex werd ontworpen door Nu architectuuratelier en Ar-te. Atelier Arne Deruyter zorgt voor de landschappelijke integratie.

De opening staat gepland voor de eerste helft van 2021. De kostprijs is geraamd op bijna dertien miljoen euro, inclusief de renovatie van het aangrenzende dienstgebouw.