Festival van de architectuur 2021

Van 14 tot 17 oktober 2021 organiseert het Vlaams Architectuurinstituut opnieuw het Festival van de architectuur. Voor deze derde editie strijken we neer in Oostende. Vier dagen lang zetten we met wandelingen, workshops, tentoonstellingen en lezingen architectuur in de kijker. Op de Dag van de architectuur, zondag 17 oktober, zijn in heel Vlaanderen en Brussel bijzondere gebouwen te bezoeken.

 


Centraal thema dit jaar is hoe architectuur op de uitdagingen van onze snel veranderende wereld kan inspelen? Door de ecologische en economische uitdagingen waarmee we vandaag op wereldschaal worstelen, en door de klimaatverandering en exponentiële groei van de wereldbevolking, wordt de vraag naar andere vormen van wonen, werken en leven steeds groter. De roep om verandering klinkt steeds luider.

Onder de titel ‘In transit’ laat het festival ontwerpers aan het woord die als spilfiguur fungeren in deze processen van maatschappelijke verandering: architecten die omgevingen ontwerpen waar wonen en productie meer met elkaar verweven zijn, en zorginstellingen waar de patiënt centraal staat. Ontwerpers die een invulling geven aan leegstaande panden door tijdelijk gebruik en zo de hele wijk nieuw leven inblazen, straten ontharden ten gunste van meer water en groen, en stadslandschappen creëren waar windmolens en waterbuffers een plaats krijgen.

Beeldend kunstenaar en architect Max Kesteloot neemt je bijvoorbeeld mee op een avondwandeling langs verloren plekken, Marc Dubois vertelt over een halve eeuw Oostende, en de theatermakers Gezusters Hirngespinst timmeren samen met je kinderen aan de wereld van morgen. In kunstencentrum Kaap vindt een debat plaats over de grote uitdagingen waar we voor staan. En tijdens een internationaal colloquium gaan sprekers zoals Teddy Cruz, Rotor, John May, antropologe Ruth Soenen en Peggy Totté dieper in op de stad Oostende als casus voor het veranderende klimaat, de (binnenlandse) migratie en ons koloniale verleden.

Het volledige programma vindt u op de website van het Festival.

Dag van de architectuur

Op de Dag van de architectuur kun je in Vlaanderen en Brussel een aantal projecten bezoeken. Zo kunt u in Oostende onder meer het woon-zorgcentrum De Drie Platanen ontworpen door Bovenbouw in Oostende, de Tuinen van Stene – het eerste Belgische stedelijke landbouwpark, het Museum Batterij Aachen en het nieuwe Crematorium Polderbos van OFFICE Kersten Geers David Van Severen i.s.m. kunstenaar Richard Venlet bezoeken.

In Zwevegem kunt u de oude treinsite van Sint-Denijs bezoeken, een project van de Berlijnse landschapsarchitect Thilo Folkerts. Het is een van die zeldzame voorbeelden van een verzameling uiterst minimale ingrepen die een geweldige transformatie van de publieke ruimte teweegbrengt.

Het volledige programma vindt u op de website van het Festival.