Kortrijk krijgt ecologisch stadspark

Het ecologisch stadspark van 2,5 hectare komt op Kortrijk Weide, vlak bij de Leie. Het park wordt natuurlijk en ecologisch ingericht. Zo kan de reeds aanwezige natuur spontaan groeien. Er komen enkele verharde paden waar de fietsers rijden, maar enkel waar het echt nodig is voor de toegankelijkheid van het park.

Het bufferbekken dat het hemelwater van het hele terrein opvangt wordt een watertuin met bassins waar kinderen kunnen ravotten. Het gras wordt vermengd met ratelaar, een halfparasiet die er voor zorgt dat het gras trager groeit, wat een onderhoudsvriendelijk beheer met zich meebrengt. Sommige zones worden extensief beheerd waardoor de natuur meer kan spelen. Dit harmonisch parkbeheer zorgt er voor dat de grassen de kans krijgen om te groeien. Zo zullen insecten, vogels en amfibieën snel de weg vinden naar het park.Een blikvanger is de vuurplaats, een plek van ontmoeting waarop je je eigen BBQ of gewoon een vuurtje kan maken.


Het park werd ontworpen door studiebureau Technum/Tractebel, in samenwerking met landschapsarchitect Denis Dujardin.

De eerste fase zal dit voorjaar opengaan. In een volgende fase voorziet de stad ook een notenbos en een aantal fruitbomen.

 

www.kortrijk.be