Kortrijk / Groenscherm voor fietsenstallingen Stationsplein [VIDEO]

In april 2017 maakte de parking op het Stationsplein in Kortrijk plaats voor één grote functionele overdekte fietsenstalling voor 1.000 fietsen. Het stadsbestuur laat nu een groenscherm aanbrengen rond de stallingen.

Het middenplein van het Stationsplein als fietsenstalling was de enige mogelijke maar ook een voor de hand liggende locatie. De stallingen staan vlak aan het station en worden door iedere fietser gevonden. Het is ook een uithangbord ter promotie van de fiets als vervoermiddel. Het grootste voordeel is dat de stallingen nu geconcentreerd zijn. De inplanting op het middenplein maakte het ook mogelijk om overdekte stallingen te voorzien. Bovendien kunnen voetgangers nu veilig en recht het Stationsplein dwarsen. Op vlak van functionaliteit is deze fietsenstalling dus een zeer goede realisatie. Over het uitzicht verschillen de meningen.


Groenscherm van elzen en hertshooi

Over het uitzicht kwam er wat reactie uit de buurt. Voor sommigen primeert het comfort. Voor anderen voelt het te koel aan en ontbreekt er sfeer. Er kwamen vragen van bewoners voor meer groen. De stad brengt daarom nog dit jaar een groenscherm aan rond de stallingen.

Landschapsarchitect Denis Dujardin werkte het concept groenscherm van elzen en hertshooi uit. De elzen worden dicht geplaatst zodat de fietsstallingen verborgen zijn. Toch is het voldoende doorzichtig. Dat is nodig voor de sociale controle tegen onder meer fietsdiefstallen. Het kan niet de bedoeling zijn dat er verborgen hoekjes ontstaan. Tot slot wordt het hertshooi door geschilderd over de betonnen wand.

Het voordeel van het ontwerp is het vele groen met lichte transparantie. Zowel de elzen als de planten zijn inheems.

De betonnen wand rond de stallingen moet er voor zorgen dat voetgangers enkel de stallingen verlaten via de in- en uitgangen. We stellen vast dat sommigen toch over de betonnen muur kruipen. Door de aanplanting van het hertshooi dat groeit tot boven de betonnen muur willen we dat ontmoedigen.

 

Bron: Kortrijk