Karres+Brands en Adept winnen masterplan Hamburg

Met het plan ‘Oberbillwerder – de Verbonden Stad’ zijn het Deense ADEPT en het Nederlandse KARRES+BRANDS in samenwerking met Transsolar de winnaar van de internationale prijsvraag voor het masterplan van 360 ha in de buurt van het centrum van Hamburg.

 


Oberbillwerder ligt aan de rand van stad en landschap en is de grootste ontwikkeling in Duitsland sinds Hafen City. Het complete masterplan behelst ongeveer 1.000.000 m2 aan wonen, werken, winkelen, openbare functies en recreatie. Oberbillwerder ligt tussen weides, landbouwvelden en buitenwijken van Hamburg, met het centrum van de stad in de nabijheid. Het masterplan zorgt voor snelle verbindingen met het stadscentrum van Hamburg. Voetgangers, fietsers en openbaar vervoer krijgen voorrang in het plan. Daarnaast komen in het plan een groene ader, bereikbaar vanuit alle wijken, met een plek voor recreatie.

Het bestaande landschap, Hamburg en de ruimtelijk planning van Scandinavische steden zijn enkele voorbeelden van de inspiraties achter het winnende plan van Adept en Karres + Brands. Het is gebaseerd op duidelijk ruimtelijke structuren, rijk is aan dagelijkse ervaringen en een hoog ontwikkelde stedelijke kwaliteit biedt. Het doel is om een stedelijke ontwikkeling te maken met uitgangspunten met zowel een stedelijk karakter als de aanwezigheid van natuur, een mozaïek van buurten en een focus op diversiteit onder het leidende principe ‘mix to the max’.

Infrastructuur in De Verbonden Stad garandeert snelle verbindingen met het stadscentrum van Hamburg en geeft door het onderzoeken van de toekomst van mobiliteit, prioriteit aan voetgangers, fietser en openbaar vervoer. De verbindende groene ader die het plan omcirkelt, biedt toegang tot groen aan alle wijken, openbare gebouwen en recreatieve voorzieningen. De ontwikkelstrategie als geheel omarmt duurzaamheid in sociale, financiële en omgevingsaspecten maar ook in klimaatadaptatie door een weloverwogen plaatsing van functies, typologie en middelen.

Dr. Dorothee Stapelfeldt, senator voor Stedelijke ontwikkeling en Wonen stelt: “Met het ontwerp van ‘De Verbonden Stad’ van ADEPT en KARRES+BRANDS, heeft de jury een plan geselecteerd met een toekomstgericht concept voor Oberbillwerder. We willen een wijk maken die toont hoe Hamburg er uit zal moeten zien in de toekomst. Oberbillwerder moet staan voor het plezier van ontwerpen met de mogelijkheid om een levendig en toekomstbestendig stuk stad te maken wat past in onze strategie ‘Mehr Stadt an neuen Orten’ en past in de prachtige natuur en in het cultuurlandschap.”

Franz-Josef Höing, Oberbaudirektor Hamburg volgt met: “Het geselecteerde ontwerp biedt een geweldige basis voor stadsplanning. Het concept gaat heel secuur om met het gevoelige cultuurlandschap en ontwikkelt een hele specifieke toevoeging op deze locatie. Het plan heeft een goed gevoel voor de juiste schaal, creëert een divers aanbod van verschillende woon- en werkmilieus en toont geweldige eerste voorstellen van de mogelijke architectuur.”