Jardin du Prieuré de Vaubouin eerste laureaat van de Prix de l’Art du jardin 2020

Voor de eerste editie van Prix de l’Art du jardin 2020 beloont de Fondation Signature Foundation de Jardin du Prieuré de Vaubouin, gecreëerd door Thierry Juge.

De Fondation Signature, opgericht door Natalia Logvinova Smalto als eerbetoon aan haar echtgenoot Francesco Smalto, heeft tot doel jonge talenten en innovatieve multidisciplinaire projecten te ondersteunen.
Voor de Prix de l’Art du jardin 2020 vertrouwt de jury label Jardin remarquable dat in 2014 werd opgericht door het Ministerie van Cultuur. Dit onderscheidt Franse tuinen en parken van cultureel, esthetisch, historisch of botanisch belang, zowel openbaar als privé.


De tuin van de Priorij van Vaubouin

Deze tuin in Beaumont-sur-Dême in de Sarthe werd gedurende zo’n dertig jaar aangelegd door Thierry Juge. We zien vormsnoei, deze gebeeldhouwde taxussen die op een schaakbord of een labyrint lijken te staan.
De jury: “De Jardin du Prieuré de Vaubouin nodigt bezoekers onmiddellijk uit om zich onder te dompelen in het universum van de ontwerper. Het is een unieke, geïnspireerde, vrije compositie die oude knowhow mobiliseert. De auteur heeft blijk gegeven van een vermogen tot aanpassing en integratie in de site, evenals vindingrijkheid in het gebruik van lokale materialen.”
Als René Péchère aarzelde om het Latijnse woord topiarus te gebruiken om zijn beroep te omschrijven, dan past zijn vertaling, tuinman – kunstenaar, bij Thierry Juge, bedenker en tuinman van Vaubouin.