Mechelen / Begeleide wandeling in de Dodoenstuin

Dit jaar wordt de 500ste verjaardag van Rembert Dodoens, de ‘vader van de botanie’ gevierd. Dat wordt onder meer gevierd met begeleide wandelingen in de vernieuwde Dodoenstuin in Mechelen door ontwerper Benoit Fondu.

In 2010 werd de bestaande kruidentuin in de Kruidtuin vervangen door een nieuw ingerichte Dodoenstuin volgens een hedendaags concept. Het ontwerpbureau Fondu Landscape Architects liet zich inspireren door een schets van de klimplant hop uit Dodoens’ Cruydeboeck. De hopbellen, de slingerende ranken en het kenmerkende blad vormen de basis van het ontwerp. De collectie kruiden is aangeplant in verhoogde plantenbakken in de vorm van hopbladeren en hopbellen.


De vijf metalen plantenbakken, in de vorm van hopbellen, symboliseren de vijf hoofdstukken uit Dodoens’ Cruydeboeck. Per hopbel zijn planten uit één welbepaald hoofdstuk aangeplant.

In de zeven verhoogde betonnen plantenbakken, in de vorm van hopbladeren, is met verschillende planten uit Dodoens’ Cruydeboeck per bak één welbepaald thema uitgewerkt. De randen van de betonnen bakken fungeren tevens als zitrand.

 

 

Standbeeld

Rembert Dodoens kreeg in 1849 een vaste plek in Mechelen met een standbeeld in de Kruidtuin. Vreemd genoeg is het hand van het standbeeld van Dodoens sinds meer dan 15 jaar spoorloos verdwenen. De Vrienden van Dodoens helpen dit jaar fondsen te werven om zijn hand te kunnen reconstrueren.

Begeleide wandelingen

Vanaf mei organiseert de Dienst Natuur- en Groenontwikkeling van Mechelen begeleide wandelingen in de Kruidtuin met Benoit Fondu, de ontwerper van de heraangelegde Dodoenstuin. Er wordt samengekomen in de Dodoenstuin een kwartiertje voor het begin. Reserveren voor deze activiteit is niet nodig.

De wandelingen gaan door op zaterdag 20 mei om 10u, op donderdag 8 juni om 19u, op zaterdag 24 juni om 10u en op vrijdag 8 september om 19u.

muse.mechelen.be

Verjaardagsalmanak

Het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark lanceerde op 1 januari 2017 een dagelijkse almanak. Elke dag verschijnt op de blog Dodoens365.tumblr.com én op een almanak in het park een nieuw weetje, een geneeskrachtig recept op basis van planten, een origineel familierecept op basis van een kruid, info over de plaats waar je de plant kunt bewonderen, en ga zo maar door. Alle blogposts worden geïllustreerd met foto’s uit het beroemde Cruydtboek van Dodoens.

In de Plantentuin Meise is er van 29 juni tot 31 augustus 2017 een openluchtdisplay met planten uit het Cruydenboeck.

Verjaardagsconcert

Op 29 oktober 2017 heeft in de Sint-Pieter-en-Pauluskerk in Mechelen een concert plaats met Currende olv. Erik van Nevel met madrigalen van Philippus De Monte, leeftijd- en stadsgenoot van Dodoens.

www.bumblebeeconcerts.be