Inverde opleiding ‘Ecologische Tuin- en Landschapsinrichting’

Op 15 maart 2023 start een nieuwe, twee jaar durende opleiding van Inverde ‘Ecologische Tuin- en Landschapsinrichting’.

Na twee jaar ben je ecologisch adviseur en expert in ecologische tuin- en landschapsinrichting. Van kleine tuin tot een uitgestrekt landschap: je bent dé expert die concrete, onderbouwde adviezen formuleert om de ecologische waarde ervan te vergroten. Daarbij maak je gebruik van uitgebreide kennis over tal van onderwerpen. Je bezit de theoretische achtergrond en je kan advies geven over hoe het uit te voeren. Zo ben je dé referentie voor al je klanten.


Je krijgt les van gastdocenten die experts zijn in hun vakgebied. Tijdens 24 opleidingsdagen leer je de principes van ecologisch en klimaatvriendelijk ontwerp, aanleg en beheer te toetsen aan de praktijk. Daar bovenop kies je zelf nog 6 lesdagen uit ons open aanbod op maat van je noden.

De lessen vinden plaats op woensdagen van 9u30 tot 16u30 op verschillende inspirerende locaties in Vlaanderen. Die worden uitgekozen omdat ze voorbeelden zijn van innovatief en duurzaam tuin- en landschapsbeheer. De experts zijn meestal ook de ontwerper, beheerder of hebben een nauwe band met het gebied. Zo kom je ook heel wat te weten over het waarom van de keuzes voor ontwerp, aanleg, beplanting en beheer.

Je breidt je professioneel netwerk uit. Want tijdens de opleidingsdagen leg je contacten met de lesgevers en je collega-cursisten. In vorige edities werden er al heel wat samenwerkingsverbanden opgezet tussen cursisten.

Je krijgt diepgaand inzicht in de materie door het uitvoeren van opdrachten. Bij elke lesdag hoort een opdracht die je kan uitvoeren in je tuin of in een zelfgekozen gebied. Door naar oplossingen te zoeken en dat gebied nauw op te volgen, leer je beter kijken naar de natuur en krijg je inzicht in seizoensgebonden beheermaatregelen.

Je ontvangt een certificaat op het einde van de opleiding. Na een geslaagd adviesgesprek met de beheerder van je gebied, als je aanwezig bent op minstens 80% van de contactdagen en als je geslaagd bent voor minstens 80% van de opdrachten.

Download hier de presentatie van de infosessie Ecologische tuin- en landschapsinrichting.
Meer info over inhoud, data en inschrijven vindt u op de website van Inverde.