Na het verticale bos, het bosstadion

Stefano Boeri Architetti, beroemd van de ‘verticale bossen’ die zowat overal ter wereld worden gebouwd, ook bij ons, lanceert nu een nieuw concept: het beboste voetbalstadion.

Samen met een multidisciplinair team waaronder ARUP, Fabio Novembre en Balich Wonder Studio, heeft Stefano Boeri Architetti een plan uitgewerkt voor een International Forest Stadium in het Milanese San Siro district. In het voorstel komt het nieuwe stadion in een openbaar stadspark van 4,5 hectare. Het projectgebied omvat ook een reeks publieke en semi-publieke diensten en functies (kantoren, hotel, congrescentrum, commerciële ruimten) die gericht zijn op het versterken van de functionele mix en het stimuleren van het continue gebruik en genot van het gebied.


In het Forest Stadium, waarin bomen het veld en de tribunes omringen en de levende natuur de hoofdrolspeler wordt van de voetbalervaring en een nieuw stedelijk landschap voor alle burgers.

Het nieuwe Forest Stadion zou 5.700 vierkante meter horizontale groendaken krijgen, 7.000 vierkante meter groene gevels met 3.300 bomen en 56.300 struiken van 70 verschillende soorten, die naar verwachting elk jaar 162 ton CO2 zullen absorberen. Dankzij het gebruik van grote fotovoltaïsche oppervlakken en een zorgvuldige studie van water- en afvalbeheer wil het Forest Stadium een ​​energieonafhankelijke en milieuvriendelijke arena worden.

Info & foto’s: Stefano Boeri Architetti