Inspiratiedag ‘Speelnatuur zonder beperking’

Op vrijdag 15 maart 2019 organiseert Springzaad vzw in samenwerking met BOS+, de provincie Oost-Vlaanderen en het Regionaal landschap Meetjesland een inspiratiedag rond breed toegankelijke en inclusieve speelnatuur.

 


Spelen en leren in het groen prikkelt de fantasie, stimuleert de creativiteit en bevordert de ondernemingszin. Ook voor het ontwikkelen van sociale en motorische vaardigheden is de natuur een uitgelezen plek om ervaring op te doen. Deze positieve impact van een groene leeromgeving blijkt extra groot bij kinderen met mentale beperkingen, leerstoornissen, aandachtstoornissen (zoals ADHD) en autismespectrumstoornissen. Ondanks de duidelijke voordelen en grote behoefte, is het samenbrengen van de kennisdomeinen van speelnatuur en outdoor educatie enerzijds en begeleiding van kinderen met specifieke noden anderzijds, nog pionierswerk.

Met deze studiedag brengen we inspiratie en goede voorbeelden uit binnen- en buitenland. BOS+ presenteert de ervaringen en expertise uit 2 jaar intensief samenwerken in het project Green Learning Environments (GLE) tussen natuur-, onderzoeks- en onderwijsinstellingen die werken rond natuur en/of kinderen met speciale onderwijsnoden in het Verenigd Koninkrijk, België en Slovenië. De praktische toolbox ‘Green Learning Environment’ wordt voorgesteld.

De inspiratiedag is een organisatie van Springzaad.be, Regionaal Landschap Meetjesland, Provincie Oost-Vlaanderen en BOS+ en werd mogelijk dankzij het Erasmusprogramma van de Europese Unie en Veranderwijs van de Koning Boudewijnstichting.

De Inspiratiedag gaat door in de St-Gregorius campus, Jules Destréelaan 67, 9050 Gentbrugge. Schrijf je voor 7 maart gratis in via het online inschrijvingsformulier.