Houders fytolicentie mogen bijscholing niet vergeten

De Vlaamse landbouwadministratie waarschuwt de licentiehouders om tijdig de bijscholingen te volgen die nodig zijn voor de verlenging van hun licentie. Vandaag heeft slechts acht procent onder hen alle nodige vormingen al gevolgd, terwijl de eerste licenties al in september 2019 verlopen.

Voor het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is sinds november 2015 een fytolicentie vereist. Ongeveer 70 procent van alle fytolicenties werd uitgereikt in het Vlaamse landsgedeelte. In totaal gaat het om 53.581 personen. Het overgrote deel van de houders is actief in de landbouwsector (52%), gevolgd door tuinbouw (17%) en tuinaanleg (15%).


Zo’n fytolicentie blijft in totaal zes jaar geldig en kan automatisch verlengd worden als de licentiehouder binnen de geldigheidsduur voldoende bijscholingen heeft gevolgd. Het type licentie bepaalt het aantal opleidingen dat je moet volgen. In Vlaanderen had tot april 2018 slechts 8 procent (4.140) van de fytolicentiehouders alle bijscholingen gevolgd nodig zijn.

Meer informatie: Geldigheidsduur fytolicentie raadplegen