17 botanische tuinen zetten zich in de kijker

Op 18 mei viert de wereld ‘Fascination of Plants Day’. Eén dag in het jaar om stil te staan bij hoe fascinerend planten eigenlijk wel zijn. “Veel te weinig, zo één dag”, oordelen de botanische tuinen van ons land, “bij ons staan de planten elke dag van het jaar in de belangstelling. Via de gemeenschappelijke website www.botanischetuinen.be die nu gelanceerd wordt, kan het publiek voortaan makkelijker kennis maken met al die activiteiten en al die tuinen.

 


De vereniging van botanische tuinen en arboreta (VBTA) telt 17 leden, stuk voor stuk groene pareltjes van tuinen, die samen maar liefst 30 000 verschillende soorten planten koesteren; een gigantische collectie voor zo’n klein land als het onze. Dat is meteen een tweede taak die plantentuinen hebben: het bewaren van plantensoorten voor de toekomst. De aanwezige kennis in botanische tuinen is dan ook enorm en draagt bij tot het conserveren van planten die op wereldschaal erg bedreigd zijn. Het onderzoek dat in de tuinen gebeurt, is van onschatbare waarde voor de biodiversiteit.

Vorig jaar bezochten 1 341 915 mensen een botanische tuin in ons land, een cijfer dat jaar na jaar toeneemt. Het tuintoerisme zit duidelijk in de lift. Ook de mensen die zich engageren om een handje uit de mouwen te steken neemt toe, zo zijn er 374 vrijwilligers aan de slag en 7190 mensen die zich vriend van een plantentuin noemen.

Via de gemeenschappelijke website www.botanischetuinen.be die nu gelanceerd wordt, kan het publiek voortaan makkelijker kennis maken met al die activiteiten en al die tuinen.

17 pareltjes van tuinen stellen zichzelf voor via de website

Jardin Expérimental J. Massart
Rotstuin Bloemendal
Plantentuin Meise
Zoo Antwerpen
Den Botaniek Plantentuin Antwerpen
Provinciaal Groendomein Rivierenhof
Musée national d’histoire naturelle
Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark
Arboretum Kalmthout
Kruidtuin Botanische tuin Leuven
Geografisch Arboretum Tervuren
Arboretum Wespelaar
Arboretum Bokrijk
De Wereld van Kina de Tuin
Plantentuin Universiteit Gent
Arboretum Hof ter Saksen
Arboretum provinciaal domein Het Leen