#HOMEsafari gaat op zoek naar biodiversiteit in eigen tuin

Plantentuin Meise roept de burgers op om tijdens het weekend van 22 en 23 mei in en rond hun eigen huis op zoek te gaan naar zo veel mogelijk soorten planten en dieren met behulp van de vernieuwde app ObsIdentify. Het is de tweede editie van #HOMEsafari, een burgerwetenschapsproject rond biodiversiteit.

#HOMEsafari is een participatief burgerwetenschapsproject dat natuurwetenschappen makkelijker bereikbaar wil maken voor het grote publiek. Het is een online evenement dat iedereen uitnodigt om mee gegevens te verzamelen en kennis te delen. Of het nu gaat over insecten, vogels of planten, er bestaan nog heel veel soorten waarvan we het statuut of de verspreiding niet kennen. Waar komt deze soort voor? Is het een zeldzame soort of is ze met uitsterven bedreigd?
“Soortenverspreidingskaarten die door wetenschappers zijn opgesteld, laten vaak grote gaten zien voor bepaalde soorten”, legt Sofie Meeus, coördinator van het #HOMEsafari-project, uit, “ofwel omdat deze soorten zeldzaam zijn, ofwel omdat ze aanwezig zijn maar onopgemerkt blijven. Dit geldt zeker voor privétuinen waar deze gegevens missen terwijl net deze tuinen een schat aan biodiversiteit bevatten, zoals bv het aantal soorten insecten. Dankzij eenvoudige en doeltreffende instrumenten en participatieve acties zoals #HOMEsafari wordt het voor het publiek steeds gemakkelijker om mee te werken aan wetenschappelijke studies en tegelijkertijd de fauna en flora van ons land te ontdekken. »


App “ObsIdentify”

Het is niet nodig om een natuurspecialist te zijn om mee te doen. Je moet wel de app “ObsIdentify” installeren, waarvan Natuurpunt zopas een nieuwe versie gelanceerd heeft. De app herkent 22.303 soorten wilde dieren en planten in één klik. “Sinds de make-over kan je ook sterren verzamelen met badges en deelnemen aan uitdagingen. Met de badges ga je op zoek naar zo veel mogelijk soorten en verzamel je zo tot maximaal 5 sterren. Het daagt je uit om op zoek te gaan naar meer soorten. Het is een beetje zoals op Pokémons jagen maar dan in de natuur”, legt Hannes Ledegen van Natuurpunt uit.

#HOMEsafari is een actie die kadert binnen het project Groene Pioniers van Plantentuin Meise, een burgerwetenschapsproject gefinancierd door het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse overheid.  De actie is gerealiseerd binnen het kader van de internationale week van de Biodiversiteit en van de campagne ‘ Samen voor biodiversiteit’. #HOMEsafari werkt samen met verschillende partners zoals Natuurpunt en Natagora, die hun platform waarnemingen.be  en de app ‘ObsIdentify’ ter beschikking stelllen.

Tijdens de eerste editie, vorig jaar, waren er 67.000 soortenidentificaties, waarvan er 10.000 hun weg vonden naar de databank van waarnemingen.be.