Herplant toont ‘de toekomst van Buxus’

De Belgische kwekerij Herplant toonde tijdens GrootGroenPlus een aantal cultivars van Buxus waarmee een Cylindrocladium-vrije toekomst wordt gegarandeerd.

„Dit is een duurzame oplossing”, aldus eigenaar Didier Hermans. De nieuwe typen bieden de tuinbezitter volgens Hermans geen bescherming tegen de gevolgen van de buxusmot. „Maar ik verwacht dat de druk hiervan in de toekomst zal afnemen omdat er een natuurlijk evenwicht zal ontstaan. In Zwitserland, waar de mot al elf jaar actief is, is dit al het geval”, aldus Hermans.


De nieuwe cultivars komen vanaf volgend jaar op de markt onder een merknaam. Hermans heeft aan de ontwikkeling van de cultivars naar eigen zeggen meer dan tien jaar gewerkt.

Vier typen Buxus

Zo is er een laagblijvend type dat geschikt is als vervanging van Buxus sempervirens ’Suffruticosa’. Een medium type voor algemene toepassingen, een hooggroeiend type dat geschikt is voor het maken van hoge hagen, wolken en bloktoepassingen. Tenslotte een speciaal type dat geschikt is als bodembedekker en daarmee onder andere geschikt voor het openbaar groen.

www.herplant.be