Guerrilla Gardening / O.N.S Park Rotterdam [VIDEO]

O.N.S Park op het Noordereiland in de Maas, aan de voet van de Willemsbrug, in Rotterdam begon ooit als ‘bottom-up’ of ‘guerrilla gardening’ project van bewoners en is nu een permanent stadspark geworden.

Het park ligt op het voormalige Jan Eleveldterrein en maakte tot 2011 uit van het ontwikkelgebied De Kop van Feijenoord. In deze nieuwbouwplannen waren op een deel van het groene terrein 150 woningen voorzien.


In maart 2008 hebben ongeveer honderd groenliefhebbers op het Noordereiland spontaan een park aangeplant naar ontwerp van Anne Mieke Backer, in samenwerking met Margriet Essink en Tom Mosman van Bureau Duotuin. Anne Mieke Backer is landschapsarchitect en ze is onder andere medeauteur van de ‘Gids voor de Nederlandse Tuin- en Landschapsarchitectuur’. Ook is ze de auteur van het boek ‘Er stond een vrouw in de tuin’. Vlinderstruiken, aralia’s, hortensia’s en andere planten werden zelf bekostigd en aangevuld met balkonplanten, kerstbomen met kluit en wat er die dag nog meer spontaan werd gedoneerd.

De groenaanplant is ‘Ons Park’ genoemd en werd door vrijwilligers onderhouden. In september datzelfde jaar werd dit door de gemeente als ‘illegaal’ bestempelde park weggevaagd door de komst van het ‘VIP-dorp City-Racing’. Dat het parkje uitgerekend moest wijken voor een auto-race werd door veel Rotterdammers als een smet op het Groenjaar beschouwd en kreeg ook aandacht in de pers. Na afloop van de race bood het terrein een dermate desolate aanblik dat dit voor de Deelgemeente aanleiding vormde de status van (voorlopig) bewonerspark te effectueren.

Ons Park

In het voorjaar van 2009 werd Ons Park opnieuw ingeplant door de gemeente, naar ontwerp van Ruud Timmers en Anne Mieke Backer, met een rotstuin, een rododendronperk, een strook wilde bloemen, hortensia’s, picknickplaatsen en bankjes.

Ons Park Park voorziet sindsdien, als een miniatuur Central Park in het midden van de stad, aan de behoefte van stadsbewoners aan natuur- en recreatie. De planten in de rotstuin hebben een grote aantrekkingskracht op vlinders en er scharrelt ook een egelpaartje rond. Joggers, kinderen en hondenbezitters hebben er hun stek gevonden.

 

O)N)S-Park-DEF-kopie-web

 

 

plantdag-verzadigd-kopie

marijke 003 kopie

In 2013 is een definitief ontwerp gemaakt door dS+V (Ronald van den Bos) in nauwe samenwerking met bewonerswerkgroepen. Het is dankzij de niet aflatende betrokkenheid van bewoners, de Bewoners Vereniging Noordereiland, deskundigen die zich aan hun kant schaarden, fracties van diverse politieke partijen in deelgemeente en gemeenteraad dat men uiteindelijk dit resultaat heeft kunnen boeken. Daarnaast zijn initiatieven ontplooid voor film, beeldende kunst en architectuur van het bruggenhoofd.

 

ONS Park 500

 

Film van Rince de Jong
Over de aanleg van O.N.S. Park naar ontwerp van Ronald van den Bosch en Anne Mieke Backer is een twintig minuten durende film gemaakt in opdracht van de Gemeente Rotterdam door filmmaker en fotograaf Rince de Jong.

 

Meer lezen