Groene gevel met het PlantDesign procédé

De Boer is producent van bitumineuze waterdichtingssystemen en zijn vennootschap Green Roof Solutions is bekend om zijn groendaken. Sinds De Boer de Belgische en Luxemburgse marktleider in groene gevelbekleding PlantDesign overnam, zet het bedrijf volop in op groene gevels.

Het PlantDesign procédé is een systeem waarbij modules aan een metalen rooster worden opgehangen met een aluminium frame dat in de gevelstructuur wordt bevestigd. Deze lichtgewicht oplossing (70 – 100 kg/m2 in verzadigde toestand) kan worden toegepast tegen ondergronden uit beton, baksteen, staal of hout. Het kan vlak of gebogen zijn. Op deze manier blijft de wand of gevel zelf vrij van beplanting.


In dit niet-grondgebonden systeem kunnen de planten 4 tot 6 maanden hangend voorgekweekt worden in de modules. Voordeel: bij de montage is de groengevel nagenoeg volgroeid. Nog een voordeel: het systeem is toepasbaar op zowel  nieuwe als bestaande gevels, binnenshuis én buitenshuis.

Een geïntegreerd, computergestuurd irrigatie- en bemestingssysteem zorgt namelijk voor een optimaal groeipatroon dat aangepast is aan de seizoenen, het klimaat en de oriëntatie. Indien gewenst kan een onlinesysteem reageren op foutmeldingen van het bevloeiingsstation.

Het hoofdbestanddeel ervan is veenmos, dat de inworteling van de vegetatie versnelt en de bloeiperiode verlengt. Het PlantDesign procédée biedt vele voordelen. Het veenmos heeft een hoog waterretentievermogen en neemt tot 14 keer zijn eigen gewicht in water op.

Qua onderhoud volstaat voor binnengevels een maandelijkse kleine snoeibeurt en voor buitengevels zit u goed met één snoeibeurt per seizoen. Het grote voordeel is dat elke groengevel per definitie maatwerk is en dus kan worden afgestemd op de specifieke noden en voorkeuren van klanten
De Boer