Groene brug tussen Vietnamese flatgebouwen

Een opmerkelijke daktuin in Ho Chi Minh Stad, het vroegere Saïgon, verbindt drie flatgebouwen hoog in de lucht.

Ho Chi Minh Stad, vroeger bekend als Saigon, is de grootste stad van Vietnam en, met zijn 8 miljoen inwoners, een van de grotere wereldsteden. Veertig jaar nadat de Noord-Vietnamese tanks de stad binnenrolden, is ze uitgegroeid tot de economische hoofdstad van het land.  Met alle positieve en negatieve neveneffecten van dien – welvaartsgroei, maar ook luchtvervuiling, een explosieve bevolkingsgroei en het verdwijnen van groen.


Groene brug
Om tegemoet te komen aan die bevolkingsexplosie wordt er op grote schaal gebouwd. Opmerkelijk is een nieuw project van het architectenbureau Vo Trong Nghia: een complex gerealiseerd van drie apartementengebouwen, met in totaal 720 appartementen, helemaal ingepakt en bedekt met bamboe. De drie gebouwen hebben een gemeenschappelijke daktuin, eigenlijk een publiek stadspark dat als een groene brug de drie gebouwen verbindt.

Bamboe is gekozen vanwege de hitteregulerende eigenschappen en de schaduw die de bloembakken met bamboeplanten de bewoners verschaffen. Bovendien dragen de groene gevels en het groene dakpark bij aan de vergroening van het stedelijk landschap in Ho Chi Minh Stad.

 

Vo-Trong-Nghia-Architectes1-e1444742522826

Bron