Kensington Roof Gardens na 35 jaar dicht [VIDEO]

Na 35 jaar sluiten de Kensington Roof Gardens, een daktuin van bijna één hectare groot, 40 meter boven de grond, in hartje Londen. 35 jaar lang was er een nachtclub en een chique restaurant gevestigd. Maar bovenal was het een van de meest spectaculaire tuinen van Londen.

De Roof Gardens werden in 1938 aangelegd op initiatief van Trevor Bowen, de excentrieke voorzitter van het exclusieve grootwarenhuis Derry & Toms dat daar toen een nieuwe vestiging had geopend. Vandaag is het pand eigendom van een al even excentrieke Virginbaas Richard Branson.


De Roof Gardens zijn al even excentriek als hun vroegere en huidige eigenaar. Beeldt het u in: u bent in één van de drukste en lawaaierigste winkelstraten van Londen, gaat met de lift naar de 7de verdieping en komt ineens terecht in een typisch Engels boslandschap met kronkelende wandelpaadjes, een grote vijver, kabbelende beekjes… Er groeien volwassen bomen die beschermd zijn vanwege hun uitzonderlijke omvang op een zo uitzonderlijke plaats. En alsof dat nog niet volstond, zwemmen en stappen in de vijvers en de beekjes eenden, roze Flamingo’s en andere watervogels lustig rond. Hoge bamboes en struiken vervolledigen het plaatje.

Centraal in de tuin ligt een groot paviljoen waar een restaurant, een balzaal, een nachtclub en een seminarieruimte is ondergebracht. Overal staan banken zodat u even kan bekomen van de verrassing of gewoon genieten van de zalige rust, want de geluiden van de straat beneden zijn hier nog nauwelijks te horen.

Maar u hebt nog niet alles gezien. Loop rond het centrale paviljoen, en u komt terecht in een formele tuin uit de Tudorperiode, met buxushaagjes, rozen (die het hier uitzonderlijk goed doen omdat ze vanwege de hoogte geen last hebben van luizen en ander ongedierte) en allerlei vaste planten en kruiden.

Maar het meest excentrieke moet nog komen: een Moors-Spaanse tuin, geïnspireerd op het Alhambra van Granada. Met een centraal kanaal met fonteintjes, volwassen palmbomen, vijgebomen, een meticuleus onderhouden gazon, een grote pergola en gaanderijen weelderig begroeid met allerlei klimplanten, grote terracotta vazen, exotische struiken, enz. Het is pure kitsch, maar op zo’n schaal en zo perfect en consequent uitgevoerd dat het iets surrealistisch heeft. Toen de tuin in 1938 werd aangelegd was het de grootste daktuin ter wereld. Vandaag is het nog steeds de grootste voor het publiek toegankelijke daktuin van Londen.