Green Expo / Exterior en Boomkwekerij Ebben winnen 1.2. Tree Award
Stijn Verhalle van Exterior Bvba en Boomkwkerij Ebben hebben de eerste 1.2. Tree Award gewonnen voor een project in Eupen. Robin Schoeters en Boomkwekerij De Bruyn wonnen de tweede plaats, Landmax en boomkwekerij Ebben wonnen de derde plaats.
De 1.2. Tree Award die dit jaar voor de eerste keer werd uitgereikt op Green Expo in Gent, wil het mooiste boomproject bekronen en het vakmanschap tussen tuinaannemer, tuinarchitect en boomkwekerij in de kijker zetten. Het is net deze samenwerking die Green Expo wil versterken via de wedstrijd 1.2.Tree Award.
In totaal werden achttien boomprojecten ingediend. Een vakjury, samengesteld uit een vertegenwoordiger van Groen Groeien, VVOG, AVBS en Rekad, selecteerde de winnende projecten. Daarna konden bezoekers van Green Expo hun stem uitbrengen.
Daarbij werd rekening gehouden met onder meer volgende criteria:
• het belang van de boom/bomen in het project;
• creativiteit en vernieuwing: hoe wordt de boom/bomen geïntegreerd in het project: nieuwe invalshoeken, toepassingen, creatief ontwerp, resolute keuzes, boomkeuze…;
• balans en beoordeling van het ganse project: evenwicht, lange termijn, functionaliteit en duurzaamheid;
• integratie met de bestaande omgeving;
• technische uitvoering: respecteren van het vakmanschap.
1. Exterior en Boomkwekerij Ebben
Stijn Verhalle van Exterior won samen met boomkwekerij Ebben de eerste prijs voor een privéproject in Raeren (Eupen) in Duitstalig België.
Een zeer bijzonder mooie, glooiende landschappelijke omgeving waar mijn klant een moderne kubistische nieuwbouw woning heeft gebouwd met zicht op oneindig.
De strakke architectuur van de hedendaagse woning met warme toetsen zoals brute arduinblokken en Canadese Barnwood, contrasteert op een bijzondere manier met de nieuwe karaktervolle meerstammige bomen die rond de woning zijn geplant.
Voor de grote glaspartijen van de woonkamer zijn meerstam Zelkova’s geplant die het zonlicht filteren. Van binnenuit gezien “kaderen” de bomen met hun grille stammen het uitzicht op het glooiende landschap in. In de voortuin zijn 15 grote Pinus nigra geplant die in combinatie met de architectuur van de woning, een mysterieuze indruk of beter nog een “groenorgasme” veroorzaken. Geen enkele andere boom of boomsoort had dit effect kunnen evenaren. Verder zijn nog verschillende grote al dan niet bloeiende meerstammen gebruikt, zoals Carpinus, Prunus yedoensis en ‘Sargent’, Crataegus ‘Prunifolia Splendens, Quercus cerris en Amelanchier lamarckii. Bij het terras zorgen 6 volwassen dakplatanen voor belommering en Franse gezelligheid.
Alle aanplantingen zijn gerealiseerd door tuinaannemers Filip Mattheeuws en Michiel Buyse uit Ruiselede die voor dit project de tijdelijke vennootschap “B&M Landscaping & Gardening” oprichten. De firma Disaghor zorgde voor technische bijstand omtrent bodemverbetering en standplaatsinrichting van de bomen.
2. Robin Schoeters & Boomkwekerij De Bruyn
Tuinontwerper Robin Schoeters won samen met Boomkwekerij De Bruyn de tweede prijs voor een project voor twee afgesloten binnentuinen bij een zorginstelling voor onder meer zwaar zorgbehoevenden. De bomen waren bij uitstek het ontwerptool om de groene ruimte in de leefwereld van de bewoners op de verschillende verdiepingen van het gebouw te brengen. Er werd resoluut gekozen voor uitermate karakteristieke groenblijvende bomen in zeer grote maten, met name de kurkeik, Quercus suber. Zicht op hoog kwalitatieve groene ruimte in de zorg stond als uitgangspunt voorop bij de keuze van de bomen, de integratie in de architectuur van de gebouwen was hierbij een tweede belangrijke parameter.
3. Landmax en Boomkwekerij Ebben
Landmax en boomkwekerij Ebben kregen de derde prijs voor de Kanaalsite in Wijnegem, een ambitieus woonproject van Vervoordt. De diverse atmosferen van de verschillende kernen en dorpspleintjes garanderen dat eenieder zich op de site thuis kan voelen. De flexibele invulling van de ruimte en de gevarieerde materiaalkeuze van de architecturale ingrepen – als contrast met de eenheid van structuur van de bestaande gebouwen – bevorderen de creatie van uiteenlopende woonomgevingen. De tuinen bootsen de inheemse beuk- en haagbeukbossen van België na, met een rijk variërende onderbeplanting van varens en vaste planten. Door de afwisseling van meerstammen en hoogstammen wordt een gevarieerd beeld gecreëerd. Op deze manier leven de inwoners midden in een oase van groen die natuurlijk aanvoelt. Gebruikte bomen zijn onder meer Carpinus betulus, Fagus sylvatica en Pterocarya fraxinifolia.