Gärten des Jahres 2019 / De beste Duitse privétuinen [VIDEO]

De wedstrijd Gärten des Jahres voor de mooiste door een tuinarchitect of tuinaannemer ontworpen private tuin in Duitsland werd dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. De wedstrijd is een initiatief van de uitgeverij Callwey, in samenwerking onder meer met de Bund Deutscher Landschaftsarchitekten en de Deutsche Gesellschaft für Gartenkunst und Landschaftskultur.

 


De eerste prijs ging naar Helgard en Volker Püschel, Landschaftsarchitekt bdla in Mettmann, voor een Ruïnetuin in Nordrhein-Westfalen men een ‘unvergleichlichen Charme der Vergänglichkeit’.

Foto: Sibylle Pietrek

Daarnaast werden vijf andere bureaus genomineerd.

• Planungsbüro Garten und Freiraum Brigitte Röde, Brigitte Röde, Landschaftsarchitektin bdla in Köln, für „Die Quadratur des Kreises“ in Köln

Foto: Gary Rogers

• PARC’S Gartengestaltung GmbH, Simon Rüegg, Rapperswil-Jona, für „Ein Gräsergarten am See“ in Küsnacht

Foto: Claudia Below

• FFLO-James Fox, James Fox, Tunbridge Wells, für „Mosaik der Kulturen“ in Koblenz

Foto: Marianne Majerus

• GrafGarten, Fenna Graf, Ascheberg, für „Im Holsteinischen Garten Eden“ in Ascheberg

Foto: Gary Rogers

• Gartenwerk sander.schumacher.gmbh.co.kg, Sven Schumacher, Düsseldorf-Hellerhof, für „Metamorphe Verwandlung“ in Düsseldorf

Foto: Anna Schwartz

Meer info over de bekroonde tuinen vindt u hier.

 

Bijzondere prijzen

Naast de tuinenprijzen werd er voor het eerst ook een prijs uitgereikt voor het beste beplantingsidee, de beste nieuwe verharding en de beste verlichting.

De prijs voor het beste beplantingsidee ging naar Sellana Honey Meadow, een beplantingsconcept om vlinderplanten in gras te planten.

Foto: D. Labhart

De prijs voor verharding ging naar pur natur Kollin Terrasse

Foto: pur natur (Brigida González)

De prijs voor de beste verlichting ging naar Artemide.


Foto Artemide

Boek Gärten des Jahres

In totaal namen 80 tuinen deel aan de wedstrijd. Vijftig daarvan zijn gebundeld in het boek Gärten des Jahres, uitgegeven door Callwey.