Genua / Futuristisch stadspark onder Morandibrug

Onder de nieuwe brug die de ingestorte Morandibrug in Genua moet vervangen, komt een futuristisch park. Een team geleid door de Italiaanse architect Stefano Boerri –bekend van onder meer het Bosco Verticale in Milaan – samen met het Italiaanse Metrogramma en het Nederlandse Inside Outside van Petra Blaisse, heeft de ontwerpwedstrijd voor dat nieuwe park gewonnen.

 


De 45 m hoge Morandibrug stortte in augustus 2018 in. Momenteel wordt er een nieuwe brug gebouwd, ontworpen door de bekende architect Renzo Piano, die de Polcevera-rivier en een aantal verkeerswegen en twee treinspoorzones overspant. Daarbij wordt ook het hele gebied onder de brug omgevormd tot een veilige openbare ruimte op menselijke schaal. Volgens teamleider Stefano Boerri  is het nieuwe Polcevera Park ontworpen ‘als een systeem van parken met verschillende ecologieën, infrastructuren voor een duurzaam mobiliteitsraster met fiets- en voetgangerspaden, slimme gebouwen voor onderzoek en productie moeten het huidige imago van de Polcevera-vallei omkeren, van een complexe en tragisch verwoeste plaats en een gebied van duurzame innovatie voor de verjonging van Genua zelf.’

 

Polcevera Park

Het nieuwe park is een ontwerp van Inside Outside, in samenwerking met agronoom en landschapsontwerpster Laura Gatti en geoloog Secondo Antonio Accotto. Het park zal 23 ha groot zijn en bestaat uit een aaneenschakeling van lineaire stroken die parallel aan elkaar liggen. De stroken zijn tussen de 7 en 20 meter breed en worden in de lengterichting van elkaar gescheiden door aangrenzende paden. Elke strook vertegenwoordigt een eigen tuintypologie met een variëteit van planten en bomen typisch voor het Middellandse Zeegebied. Het nieuwe Parco del Polcevera biedt volgens InsideOutside aan bewoners en werkenden op loopafstand plezier en ontspanning. ’Een energieke ontmoetingsplek in de open lucht waar men kan wandelen, waar bloemen, groente en fruit geplukt en geoogst kunnen worden en waar men kennis opdoet over de natuur. Een rijkdom aan geurende planten, aan beschutting gevende, schaduwwerpende en reinigende bomen en verschillende waterpartijen’.

Een zigzaggend pad verbindt het oostelijke en westelijke deel van de Polcevera-vallei. Dit pad loopt dwars door de noord-zuid georiënteerde stroken en sluit aan op het cirkelvormige pad, de Cerchio Rosso, die doorheen het hele gebied loopt.

Rode cirkel
De Rode Cirkel is een verhoogde fiets-voetgangersweg in rood staal met rust- en zitplekken, die boven het landschap hangt of er doorheen snijdt. Het pad is 1570 meter lang, 6 meter breed en 250 meter in diameter. Samen met het stadspark zorgt de cirkel ervoor dat alle afzonderlijke delen van de vallei herenigd worden. Het wil tegelijk een eerbetoon zijn aan het industriële verleden van Genua. De Rode Cirkel wordt gemarkeerd door een 120 meter hoge windtoren voor de productie en distributie van duurzame energie.

 

Bomencirkel
In het hart van het stadspark komt een groot herdenkingsplein ter nagedachtenis aan de 43 slachtoffers van de brugramp. Voor dit herdenkingsplein, genaamd Genova nel Bosco, ontwierp kunstenaar Luca Vitone een kunstwerk bestaande uit 43 verschillende bomen in een dubbele cirkel. Eén boom voor elk slachtoffer van de ingestorte brug. Het moet een tijdloze herinnering aan de pijn en fouten van de mensheid zijn, maar tegelijkertijd een symbool van de ontembare kracht van een stad.

Polcevera Park, oostkant: Sportpark en Herdenkingsplein

Illustraties: The Big Picture, SBA