European Garden Award 2018/2019

Het Europese Netwerk voor Historische Tuinen (EGHN) en de Schloss Dyck Foundation hebben voor de achtste keer de European Garden Award uitgereikt. Er werden vijf eerste prijzen en acht tweede prijzen uitgereikt.

 


De European Garden Awards worden sinds 2010 elk jaar uitgereikt door een internationale jury van het European Garden Heritage Network EGHN en de Duitse Schloss Dyck Stichting. Dit jaar waren er vijf categorieën:

• Europese erfgoedprijs voor historische tuinen

• Beste ontwikkeling van een historische tuin of park

• Innovatief hedendaags ontwerp van een tuin of park

• Grootschalige groene netwerken

• Beste ontwikkeling van een cultureel landschap op Europees niveau

 

1. Europese erfgoedprijs voor historische tuinen

1ste prijs: Kew Garden (Groot-Brittannië)

De histotische botanische tuin van Kew Gardens in Londen wint de nieuwe Europese Erfgoedprijs voor de jarenlange excellentie in botanica en tuinieren.

 

2de prijzen:

Giardino di Ninfa (Italië)

De romantische tuinen in het verlaten middeleeuwse stadje Ninfa werden in de eerste helft van de 20ste eeuw aangelegd door de familie Caetani. Door de unieke ligging en de botanische rijkdom wordt het beschouwd als een van de belangrijkste tuinen van Italië.

 

Tirsbæk Manor (Denemarken)

De nieuwe tuinen roepen de sfeer op van de Renaissancetuinen die hier ooit hebben gelegen, maar met een hedendaagse toets.

 

2. Beste ontwikkeling van een historische tuin of park

1ste prijs: Broughton Grange (Groot-Brittannië)

Broughton Grange in Oxfordshire wint de eerste prijs voor de gedurfde toevoeging van een hedendaagse bloementuin van Tom Stuart-Smith in de voormalige ommuurde moestuin van dit historische domein.

 

2de prijzen

Adare Manor (Ierland)

De historische tuinen en het parklandschap van Adare Manor werden de voorbije jaren op voorbeeldige wijze gerestaureerd en gerenoveerd.

 

Kasteeltuinen Arcen (Nederland)

De kasteeltuinen van Arcen dateren uit de 17de eeuw, maar werden de voorbije jaren gerenoveerd en uitgebreid met onder meer een bekende rozentuin.

 

3. Innovatief hedendaags ontwerp van een tuin of park

1ste prijs: Stavros Niarchos Park (Griekenland)

De 17 ha grote mediterrane tuin rond een nieuw cultureel centrum en de Nationale Opera in Athene, was vroeger een parking, en herstelt de verbinding tussen het stadscentrum en de zee.

 

2de prijzen

Pancras Square (Groot Brittannië)

De heraanleg van de drukke Pancras Square tot een stedelijk parkje met groen, bomen en water is een voorbeeld van stedelijke ontwikkeling op mensenmaat.

 

Bartokpark (Nederland)

Het Bartokpark in Arnhem werd aangelegd op een voormalig braakliggend terrein. Blikvanger is het ‘aardvarken’ van lokaal kunstenaar Florentijn Hofman. Oorspronkelijk bedoeld als tijdelijk park, is het intussen zo populair geworden, dat het zelfs uitgebreid werd.

 

4. Grootschalige groene netwerken

1ste prijs: Parkstadt Süd Keulen (Duitsland)

Met deze eerste prijs worden de inspanningen beloond om de 100 jaar oude ‘groene gordel’ rond Keulen te bewaren en consistent verder uit te breiden volgens het innovatief concept van ‘groene infrastructuur’.

 

5. Beste ontwikkeling van een cultureel landschap op Europees niveau

1ste prijs: Biosphere Reserve Spreewald en Lausitzer Seenland (Duitsland)

Het Spreewald is een uniek rivier- en merenlandschap in Centraal-Europa dat na de laatste IJstijd ontstond en zijn natuurlijke aspect grotendeels heeft behouden ondanks de vele interventies van de mens.

Het daarbij aansluitende Lausitzer Seenland, een voormalig mijngebied in Brandenburg, werd onder impuls van de IBA tussen 2000 en 2010 omgevormd tot een prachtig waterrijk parkgebied.

 

2de prijzen

Mihai Eminescu Trust (Roemenië)
Mihai Eminescu Trust in Transylvania kan beschouwd worden als een visuele herinnering aan het traditionele Europese rurale landschap, waar natuur en mens in harmonie samenleven.

 

Krajinski Park Ljubljansko Barje (Slovenië)
Krajinski Park Ljubljansko Barje is een bijna 160 ha grote vlakte waar 6000 jaar geleden een meer lag. Het is een belangrijk Natura 2000 natuurgebied.

 

Een gedetailleerde beschrijving van alle bekroonde parken, tuinen en landschappen vindt u op de website van EGHN.