Floraliën / BEST-select stelt vier nieuwe cultivars voor

Dit jaar staat de Floraliën in het teken van ‘Mijn paradijs, mijn wereldse tuin.’ Met bloemen en planten die zó uit het Lam Gods van Van Eyck lijken geplukt: werelds, weelderig en kleurrijk, in één woord ‘paradijselijk’. Het uitgelezen decor voor BEST-select om vier nieuwe meesterwerken voor te stellen. Geen schilderijen, wel schilderwaardige cultivars, van de hand van 17 Vlaamsche sierboomkwekerijen. De geïnspireerde kwekers ontwikkelden een spectaculaire Rhododendron en drie Viburnums plicatum.

Rhododendron ‘Choco & Pink‘ is een struik met opvallende roze tot donkerroze bloemen met wijnrode spikkels op het bloemblad, de zogenaamde ‘macule’. Hij heeft donkerbruine bladeren en contrasterende rood-paarse jonge scheuten, wat de plant uniek maakt. Zo uniek zelfs, dat de plant bekroond werd met een zilveren medaille op Plantarium, de internationale vakbeurs voor boomkwekers en plantenliefhebbers. De struik wordt 2 tot 3 meter hoog. Hij groeit het best in de schaduw of halfschaduw, blijft groen in de winter en bloeit fors vanaf mei. 


Viburnum plicatum ‘Pinkawai‘ is een struik met diepgroene bladeren en veel kleine, steriele knoppen. De knoppen bloeien open tot grote roze bloemschermen die later in het seizoen wit kleuren. Na de bloei verschijnen er decoratieve helderrode bessen die zwart worden naarmate ze rijpen.  De plant bloeit van half april tot juni, en soms een tweede keer in het najaar. Ze groeit heel compact en wordt tussen 80 en 100 centimeter hoog, wat ze uiterst geschikt maakt als solitairplant in borders of openbare perken. Net als de andere varianten vraagt deze Viburnum weinig onderhoud. 

Viburnum plicatum ‘Pinkimono‘ is net als zijn soortgenoot ‘Pinkawai’ een heel compacte Viburnum. Hij wordt amper 80 tot 100 centimeter hoog. De struik heeft diepgroene bladeren en steriele knoppen die uitbloeien tot grote vlakke bloemschermen met kleine fertiele binnenbloemen. De prachtige bloemen verkleuren van lichtroze naar helderwit.   Deze Viburnum bloeit van mei tot juli, en soms een tweede keer in het najaar. Na de bloeiperiode verschijnen er helderrode besjes die zwart worden naarmate ze rijpen.

Viburnum plicatum ‘Shirogami’ is een piramidevormige struik die tussen 130 en 150 centimeter hoog kan worden, bijna dubbel zo hoog als de andere varianten in ons gamma. De struik heeft diepgroene bladeren en helderwitte bloemen in grote vlakke bloemschermen, met een ring van grote steriele bloemen rond kleine fertiele binnenbloemen. Deze Viburnum bloeit van mei tot begin juli, en soms nogmaals in het najaar. Na de bloeiperiode verschijnen er decoratieve helderrode bessen die enkele weken later zwart kleuren.

bestselect.be