België op IPM Essen

IPM Essen is dé ontmoetingsplaats voor de internationale sierteeltsector en België heeft er vanaf het ontstaan van de beurs meerdere groepsstanden. VLAM is samen met 36 Vlaamse sierteeltbedrijven aanwezig op de eerstkomende editie van 24 tot 27 januari 2023.

De deelnemende bedrijven overspannen het hele Belgische assortiment sierteeltproducten, gaande van de typisch Vlaamse producten als azalea’s, rododendrons, bloeiende kamerplanten, de Vlaamse laurier en chrysanten, tot struiken, jong- en perkplanten en boomkwekerijproducten. De VLAM-groepsstanden zijn verspreid in drie hallen:


• Hal 2 (stand B25 + D26 en 30): Dataflor, De Croock, De Vos-Hertschap, Wilde John, Denis-Plants, Deroose Plants-Exotic Plants, Floramor, Gediflora, Herplant, Helleborus bvba, Hortinno, Joluplant, Leybaert, Microflor, Pelargonium De Cock, Rudy Raes Bloemzaden, Stevens Planten, Vegobel. 

• Hal 6 (stand C26): Block Jules, Calle-Plant, Geert Bogaert, Goossens Raf, Heyeveld, Laurica-plants, Plant Select nv, Rimbaut Peter boomkwekerij, Van Poecke & zn, Vandamme Sierplanten, Vos Patrick boomkwekerij.

• Hal 8 (standen C42 en D26): ADM Greentraders, Neyt-Van Sante, Sylva, Van Hulle B&C, Vista Verde bv en Meerplant bv.

Op de standen wordt telkens het exportplatform www.belgianplants.com in de verf gezet. Bezoekers kunnen op dit exportplatform een leverancier zoeken in de databank, vinden er info over de beursdeelnames en krijgen er meer inzicht in de Vlaamse sierteeltsector aan de hand van productblokken, achtergronddossiers, cijfermateriaal en bedrijfsreportages.

Klimaatbomen en -planten

Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen voor de wereldwijde groene sector. In België verleent de “Technopool Sierteelt”, een samenwerkingsverband van vier vooraanstaande Vlaamse onderzoekscentra, bijstand aan tuinbouwbedrijven. De kennis die hier wordt opgedaan, vloeit door naar de bedrijven en versterkt hun concurrentievermogen in de wereldtop. Het Belgische assortiment klimaatbomen en -planten wordt voortdurend uitgebreid.

Uiteraard staan ook duurzaamheid, zuinige omgang met resources, geïntegreerde bestrijding enz. hoog op de agenda van de Belgische spelers.