Werelddag van de Stedenbouw

Naar aanleiding van de Werelddag van de Stedenbouw organiseert de Vlaamse Vereniging voor Ruimte & Planning (VRP) op 16 november 2017 een studiedag over de ruimtelijke implicaties van de energietransitie.

Thor Park – op de voormalige steenkoolmijn van Waterschei (Genk) – is de gastlocatie. Op deze plek wordt nu de toekomst van energie verkend: symbolisch van zwart naar groen.


Het duurzaam opwekken en opslaan van energie vraagt ruimte. En die is schaars in Vlaanderen. Het zal het uitzicht van de Vlaamse landschappen, dorpen en steden hoe dan ook veranderen. Maar op welke manier?

Als er iemand op deze vraag een antwoord kan geven, is het de Nederlandse landschapsarchitect Dirk Sijmons, keynotespreker op de Werelddag van de Stedenbouw. Sijmons is een absolute autoriteit wat betreft de ruimtelijke implicaties van de energietransitie. Hij is de auteur van de klassieker ‘Landschap en Energie’ (2014) en verrichtte de voorbije jaren baanbrekend ontwerpend onderzoek naar de ruimtelijke energietransitie van de Lage Landen.

Hij zal de energietransitie situeren, de ruimtelijke consequenties ervan tonen en laten zien welke maatschappelijke keuzes wij kunnen maken. Daarnaast mag u inspirerende workshops en lezingen verwachten die diverse aspecten van de ruimtelijke energietransitie aftasten: beleid, transformatie van oude wijken, bouw van nieuwe wijken, burgercoöperaties, innovatieve bedrijven…

Alle informatie vindt u op de website van VRP.