Expo: ‘Reisverslagen van botanische expedities: tussen kunst en wetenschap’

Wetenschappelijke expedities en de activiteiten van plantenverzamelaars van de 18e tot de 21e eeuw, ontdekkingen in Afrika, Amerika en Brussel of aan de Belgische kust zorgden voor een gigantische berg aan notities, herbariumspecimens en andere sporen die de herinnering aan deze omzwervingen levend houden. Deze sporen worden in de kijker geplaatst in een tentoonstelling in de Plantentuin Meise in 2017, samengesteld door kunstenares Sandrine de Borman.

Sandrine de Borman, de artist in residence, heeft met een groep wetenschappers uit de Plantentuin een tentoonstelling ingericht die gewijd is aan de botanische veldboekjes. Dat zijn de verslagen die elke verzamelaar bijhoudt van zijn vondsten. De tentoonstelling neemt je mee op een wonderbaarlijke tocht door tijd en ruimte. Botanische veldboekjes bewegen zich tussen kunst en wetenschap.


Zwervend van de tekeningen van de botanicus Francis Hallé naar de foto´s van de kunstenaar Paul den Hollander en van het verhaal van de eerste vrouwelijke ontdekkingsreiziger Jeanne Barret naar de boeken van Jean Jaques Rousseau. Je maakt kennis met de herbaria van de kunstenaar Herman de Vries en met het blog over de botanische expedities van de Plantentuin naar Rwanda.

 

De tentoonstelling loopt tot en met 19 november 2017.

Plantentuin Meise