Botanische tuinen Nederland tonen Kroonjuwelen

2017 is het Jaar van de Botanische Tuinen. In 25 botanische tuinen verspreid over heel Nederland opent op 22 april de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen’. Elke tuin in Nederland zet in deze expositie zijn mooiste, vreemdste, bijzonderste en bedreigdste planten in het zonnetje.

Deze tentoonstelling is het eerste deel van een publieksprogrammering waarbij de collecties van alle tuinen op innovatieve wijze worden ontsloten.


Kroonjuwelen 
In 25 tuinen staan de vreemdste, mooiste, meest bedreigde en verrassende planten in de spotlight. Bezoekers van de tuinen krijgen deze gepresenteerd op een vernieuwende manier: via Hortus Chat. Deze app werkt met GPS en stuurt je een bericht als je dicht bij een kroonjuweel bent. ‘Heb je die grote boom met hangende takken en bijzondere bladeren gezien? Dat ben ik!’ zegt dan opeens Ginkgo biloba. Via Hortus Chat worden dingen zichtbaar die je anders misschien niet snel opmerkt: hoe een bepaald blad voelt, hoe een specifieke plant geurt, waarom een plant is zoals hij is. De app is voor iPhone en Android beschikbaar.
Website
Vanaf 23 maart kunnen bezoekers ook terecht op de vernieuwde website. Op www.botanischetuinen.nl staan de gegevens van de planten uit alle NVBT-tuinen in Nederland. Zo is het mogelijk om de collecties van de botanische tuinen te raadplegen, met beeld en verhalen over toepassing en gebruik van de planten door de mensen, bedreigingen in de natuur, kleur en geur en schoonheid. Bezoekers kunnen zo goed voorbereid de tuinen gaan bezoeken om daar de planten van hun voorkeur in al hun luister en schoonheid te aanschouwen. In de tuinen verleiden de planten de bezoekers met hun verhalen, via de app, maar ook via de verhalen van enthousiaste rondleiders.