© Eliet

Eliet Prof 6 overtreft voorganger op vele vlakken

Eliet trakteerde zijn Belgische thuispubliek uitzonderlijk niet als eerste in Europa op een primeur, wat heel atypisch is voor dit bedrijf. Hiervoor viel Agribex immers te laat op het seizoen. De Eliet versnipperaar Prof 6 werd voor het eerst voorgesteld tijdens de Demo Park-beurs in juni in het Duitse Eisenach. De machine bewees dat hij het wachten waard was, hij overklast zijn voorganger dan ook op diverse vlakken.


Meteen in het oog springend is de vernieuwende en ruimere invoertrechter. Revolutionair is hierbij de bijzondere V-vorm. Naar verluidt zorgt deze V-vormige onderplaat ervoor dat het ingevoerde snoeiafval (bulk of losse takken) spontaan naar het center wordt geleid waardoor deze optimaal de versnipperkamer binnenkomt. Hierdoor zou een efficiëntere versnijding ontstaan. Naast deze rendementswinst zorgt de puntige voorkant van de trechter ervoor dat de bediener meer geneigd is aan de zijkant van de trechter te gaan staan tijdens het inbrengen waardoor zijn passieve veiligheid stijgt.

Upgrade voor bedienerscomfort

Een andere positieve evolutie aan de invoerzijde is de afmeting van de invoerwals en de volledige aandrijving ervan. Een aantal elementen van grotere Eliet-modellen werden overgenomen, waardoor het bedienerscomfort een enorme upgrade kreeg. Dit is ook nodig want de Prof 6 wordt als pur sang groenafvalversnipperaar voorgesteld. Dit betekent dat de tuinaannemer hier met hetzelfde gemak zowel haagscheersel, bodembedekkers, als coniferen of gewone takken mee kan verwerken.

Het gepatenteerde ELIET messensysteem maakt ook bij de Prof 6 de dienst uit. Wat opvalt, is dat hier een zwaarder type messen werd gemonteerd, wat de standtijd ten goede komt. Bovendien is de Prof 6 nog beter bestand tegen zand of steentjes die onvermijdelijk met het snoeiafval in de machine terechtkomen. Ook voor het uitwerpen van de snippers zweert ELIET trouw aan zijn zogenaamde Turbo DischargeTM-systeem, waarbij een zuigturbine de snippers uit de versnipperkamer zuigt en via een verhoogde blaaspijp uitwerpt. Interessant bij dit afvoersysteem is dat men deze zuigkracht ook ondervindt aan de invoertrechter, wat mooi meegenomen is bij het invoeren van bladrijk snoeisel. Het Turbo DischargeTM schoepenwiel werd herontworpen om een nog betere blaaskracht te genereren.

Heel vernieuwend bij de Prof 6 is het grote toegangsluik tot het volledige messensysteem. De volledige achterkant van de machine scharniert weg, waardoor een ongelofelijke toegankelijkheid ontstaat voor het reinigen en het onderhoud aan de messen. Het is een eigenschap die onderhoudsmecaniciens zullen waarderen.

Het motorvermogen op de Prof 6 bleef gelijk op 14 pk. Een geavanceerder ABMsysteem (No-Stress) zorgt ervoor dat meer rendement uit het beschikbare vermogen kan worden gehaald. Op de machine staat 10 cm als maximum capaciteit aangegeven. De motor lijkt kleiner, omdat de STD-tank op de motor werd weggenomen en vervangen door een grotere en gemakkelijk toegankelijke tank op de zijkant van de machine.

Zelfrijdend met rupsonderstel

De Prof 6 wordt ook nu weer één van de paradepaardjes waarmee ELIET zijn filosofie van zelfrijdende versnipperaar wil uitdragen. Als uitvinder van dit concept was ELIET zoveel jaar geleden de eerste fabrikant die een versnipperaar van een wieltractie voorzag, om zo steeds gemakkelijk met de versnipperaar tot bij het snoeiafval te komen i.p.v. het snoeiafval tot bij de machine te moeten zeulen. Om de veelzijdigheid van dit concept te onderstrepen werd de Prof 6 nu ook in een “Cross Country” uitvoering beschikbaar gemaakt. Dit is de zelfrijdende uitvoering met rupsonderstel. Op Agribex was deze Prof 6 de “top of the bill” op de ELIET stand, en we vermoeden dat deze geslaagde versnipperaar in 2020 bij de tuinaannemers hoge ogen zal gooien.

www.elietmachines.com