ELIET innoveerde de markt als uitvinder van de zelfrijdende versnipperaar. ©ELIET

ELIET, pionier in tuinmachines in harmonie met de natuur

Bij ELIET zijn ze trots op hun Belgische roots. De firma werd opgericht door Emiel Lietaer, die met zijn initialen naam heeft gegeven aan dit kwaliteitslabel. Met zijn ruime technische bagage en oog voor opportuniteiten in de tuinsector, ontwikkelde Emiel in de jaren tachtig van de vorige eeuw de eerste machines. Maar wat begon met één man is intussen uitgegroeid tot een uit de voegen gebarsten familiebedrijf.

Hoewel het jaar 2022 de geschiedenisboeken zal ingaan als het sombere jaar waarin Rusland een imperiale oorlog met Oekraïne startte en daarmee de wereldeconomie ontwrichtte, is dit een bijzonder jaar voor de gewaardeerde Belgische fabrikant van tuinmachines ELIET. Oprichter Emiel Lietaer viert immers zijn 75ste verjaardag!


Het bedrijf uit het kleine dorpje Otegem is in de afgelopen 38 jaar uitgegroeid tot een toonaangevend producent binnen Europa en ver daarbuiten. Bij particulieren en tuinprofessionals is ELIET bekend van zijn feloranje groenversnipperaars, verticuteermachines, gazonzaaimachines, kantensnijders,… Een gamma dat intussen 36 verschillende producten telt, alle synoniem voor kwaliteit, onverslijtbare degelijkheid en innovatieve techniek. Jaarlijks rollen meer dan 12.000 tuinmachines uit de ELIET fabriek.

Emiel Lietaer is nog steeds actief binnen het familiebedrijf, maar de dagelijkse leiding heeft hij reeds geruime tijd overgedragen aan de volgende generatie. Zijn expertise blijft van onschatbare waarde binnen het ELIET Creative Lab, dit is de R&D afdeling, zeg maar het kloppende hart van de onderneming.
Innovatie was en blijft steeds een belangrijke drijfveer voor ELIET.

“Onze producten zijn er voor de natuur maar zijn ook geïnspireerd door de natuur. Zeker vandaag wordt onze creativiteit eens te meer aangesproken want de natuur is in gevaar. De klimaatopwarming stelt onze klanten, tuinliefhebbers voor grote uitdagingen.” Denk dan aan droogte, overstromingen, onkruidbeheersing, maar ook aan biodiversiteit, polinatie, bodemvruchtbaarheid, erosie,… “Samen met ons team ingenieurs werken wij aan oplossingen.”

“Hoewel wij gedreven zijn door techniek, zij het mechanica in symbiose met elektronica, ben ik er toch van overtuigd dat de oplossing ligt in samenwerking met de natuur”. De natuur is heel veerkrachtig, het komt er op neer met ELIET machines deze herstelkracht te versterken en een duurzaam evenwicht in stand te houden. Kringlooptuinieren is zo’n mooi voorbeeld van deze ideologie. Tuinafval bestaat hierbij niet en wordt steeds opnieuw een grondstof binnen de tuin en de natuur.

Als pionier in doorzaaien is ELIET Europees marktleider
Als pionier in doorzaaien is ELIET Europees marktleider ©ELIET

“Onze versnipperaars spelen hierin een belangrijke rol. Het is onze taak hun inzetbaarheid te verbreden en hun ecologische impact zo neutraal mogelijk te maken. Zo’n ander voorbeeld is onze passie voor gazon. Siergazon wordt vaak miskend als een menselijke dwaling, echter wij zijn ervan overtuigd dat naast bomen en struiken, gras deel is van de oplossing voor heel wat klimaatproblemen en een cruciale rol speelt in het menselijke welzijn.” ELIET machines willen bijdragen aan een beter en gezonder gazon.

“75 jaar worden is voor mij geen moment van retrospectie”, stelt Emiel, “wel integendeel, het is een rappel aan de idealen die aan de basis lagen van het bedrijf ELIET, en wakkeren mijn ambitie opnieuw aan om de jeugd, onze klanten en partners te inspireren hun zorg voor de natuur met passie verder te zetten.”

Belgisch en wereldberoemd

Alle ELIET machines worden nog steeds in het hart van West-Vlaanderen vervaardigd. Vermits ELIET als Belgische fabrikant slechts over een kleine thuismarkt beschikt, is het vooral op export georiënteerd. Reeds van bij de oprichting heeft ELIET zich de specialiteit van een aantal nichemarkten eigen gemaakt, opgesplitst in volgende toepassingsgebieden: groenafvalverwerking, gazonaanleg en -onderhoud, afval en sneeuw ruimen.

www.elietmachines.com


Tekst: Patrick Retour